Cheratita - simptome, cauze, tratament

 
Cheratita - simptome, cauze, tratament
Sa ai ochii rosii este neplacut indiferent de motiv, iar pe cat de banale par anumite cauze, precum aerul conditionat sau apa din piscina, pe atat de periculoase pot deveni.

Cheratita este o inflamatie a corneei, membrana transparenta din partea din fata a globului ocular si necesita tratament indelungat, sub stricta supraveghere medicala (uneori, cu internare). Cauzele cele mai frecvente ale cheratitei sunt infectiile provocate de virusuri, bacterii sau fungi. Daca se inflameaza si conjunctiva, diagnosticul este de cherato-conjunctivita.


Simptomele cheratitei

Printre primele semne care anunta prezenta cheratitei sunt inrosirea intensa a ochiului, durerea, lacrimarea excesiva, sensibilitatea la lumina, slabirea vederii sau vederea in ceata si, uneori, secretia purulenta (in cazul cheratitelor bacteriene, te trezesti cu pleoapele lipite). Pot sa apara usturimi, senzatia de nisip in ochi, uscaciune sau mancarime.


Cauzele cheratitei

Cheratita apare la persoanele cu glaucom ori alte afectiuni cronice sau ca efect secundar al unor medicamente, dar in cazuri destul de rare. Leziunile corneei sunt frecvente in urma unor lovituri/zgarieturi, fie ele minore.

„Cheratitele apar la contactul ochiului cu factori infectiosi fie direct, prin mana murdara si infectata cu germenul patogen sau contactul cu apa murdara si infectata din bazine (cherato-conjunctivita de bazin), fie prin contact indirect, din aer (e cunoscuta, de exemplu, posibilitatea transmiterii cherato-conjunctivitei prin aerul conditionat dintr-un avion de pasageri)”.


Analizele si tratamentul cheratitei

Se recomanda analiza la microscop sau cu ajutorul unui colorant (fluoresceina) care evidentiaza leziunile corneei, urmand a se trimite catre laborator probe din secretia conjunctivala.

Tratamentul este destul de complicat, strict si trebuie administrat cat mai curand dupa aparitia semnelor bolii. Inainte ca analizele de laborator sa determine tipul infectiei, poate fi necesara administrarea de antibiotice, apoi antivirale/antifungice, in functie de rezultatele testelor.

Cheratita poate fi de diverse feluri (bacteriana, herpetica, interstitiala, virala, ulcerativa etc.), diagnosticul urmand a fi explicat de medicul specialist si tratat in consecinta. In trecut am discutat despre remediile naturiste impotriva cheratitei.


Complicatiile cheratitei

Daca este lasata netratata si se agraveaza, cheratita poate duce chiar la orbire. In alte cazuri, apar ulceratii ale corneei, cicatrice permanente sau glaucom.

„In faze mai severe, cheratitele, in special cele bacteriene si fungice, se pot transforma in infectii mai serioase, numite abcese corneene, cu prognostic mult mai rezervat”, explica dr. Ozana Moraru.


Cum prevenim cheratita?

Profilaxia cheratitelor consta in evitarea contactului cu germenul patogen cauzator de infectie: igiena corecta a mainilor, evitarea mediilor infectate (bazine/piscine neingrijite etc.), a folosirii obiectelor de igiena personala faciala de la alte persoane.

Unele dintre cele mai frecvente cheratite sunt cele cu herpes simplex sau herpes zoster, ambele fiind herpetice, cu risc de recidiva; herpesul, odata infiltrat in organism, nu dispare complet niciodata, avand acest potential de a se reactiva si a produce o recidiva.

Prevenirea recidivelor e un lucru greu de realizat, pentru ca virusul se poate reactiva fara o cauza anume. Exista si cauze cunoscute de reincalzire a virusului herpetic, cum a fi imunitatea scazuta sau perioadele cu stres si oboseala marcanta. Evitarea acestora si un regim de viata care sa favorizeze intarirea imunitatii scad riscul de recidiva a cheratitelor.

Autori: Andreea Cohut, dr. Ozana Moraru. Sursa: Sanatatea de azi, nr, 8 (78), 2014. Foto: www.inerboristeria.com.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa