Glanda tiroida, un pericol subestimat

 
Glanda tiroida, un pericol subestimat
Glanda tiroida regleaza metabolismul si cand nu functioneaza bine, poate provoca boli grave. Dereglarea activitatii glandei tiroide poate scoate din ritm intregul organism. Minuscula ca dimensiune, in forma de fluture, glanda tiroida este situata chiar sub laringe si produce, din iod si proteine, doi hormoni: triiodotironina (T3) si tetraiodotironina (T4), care dirijeaza metabolismul, influenteaza musculatura, nervii si sistemul cardiovascular.


Afectiunile tiroidei: 1. Hipofunctia

In cazul asa-numitei hipotiroidii, glanda tiroida produce prea putini hormoni, sau chiar deloc. Metabolismul functioneaza in ritm de melc, iar simptomele pot fi: oboseala, lipsa de concentrare si de performanta, cresterea in greutate, subtierea parului, acumularile de apa in organism si sensibilitatea la frig.

Pe durata lunga, pot aparea si afectiuni cardiovasculare, pentru ca metabolismul incetinit nu mai poate descompune grasimile din sange. O asemenea disfunctie poate fi ereditara, dar in mod frecvent ea este, totusi, consecinta unei infectii. Aceasta poate fi declansata acut, prin virusuri sau bacterii si este insotita, adeseori, de dureri puternice de gat.

Dar cauze posibile sunt si bolile autoimune - ca in cazul tiroiditei Hashimoto, pe parcursul careia propriul sistem imunitar distruge glanda tiroida.

Hipotiroidia - deci functionarea pregnant redusa a glandei - nu este vindecabila, dar poate fi tratata eficient cu inlocuitori de hormoni si prin homeopatie.

Impotriva infectiilor acute se prescriu antibiotice, dar si calmante sau medicamente antireumatice.


Afectiunile tiroidei: 2. Hipertiroidia

In cazul hipertiroidiei, glanda produce o cantitate prea mare de hormoni si organismul functioneaza permanent la turatie maxima. Cele mai frecvente manifestari: nervozitate, insomnie, palpitatii, bufeuri, transpiratie, iritabilitate, caderea parului, dureri de ochi, hipersensibilitate la caldura si scadere in greutate - in ciuda foamei persistente.

Situatia fiind mereu la limita, pot aparea de asemenea probleme cardiace. Cauza poate fi, de cele mai multe ori, Morbus Basedow si ea o boala autoimuna.

Hipertiroidia afecteaza de zece ori mai multe femei decat barbati. Daca hiperfunctia este depistata din vreme, producerea de hormoni poate fi stopata. In stadiu avansat, se recomanda radioterapia cu iod (iodul radioactiv distruge tesutul hiperactiv), operatia sau, pentru cine are rabdare, tratamentul homeopatic.


Depistarea timpurie a afectiunilor tiroidiene

Afectiunile tiroidiene se instaleaza pe nesimtite si adeseori simptomele nu sunt luate in serios. Modificarile de volum ale tiroidei pot fi depistate in felul urmator: puneti palma intinsa pe gat, sub laringe si beti cu capul lasat pe spate, o inghititura de apa. Daca atunci cand inghititi simtiti o protuberanta sau un nodul, mergeti la medic, mai ales daca boala a existat si in familie.

Multe din problemele de sanatate ale femeilor se datoreaza tiroidei. Verificati-o, obligatoriu prin analize de sange, o data la 6 luni.

Autor: Rodica Demian. Sursa: As verde, nr. 103, ianuarie 2013. Foto: www.ezyhealth.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa