Ingrijirea unei rani

 
Ingrijirea unei rani
Oricat de mica ar fi o rana, trebuie intotdeauna curatata si dezinfectata cu atentie, ca sa preveniti infectarea ei. Aflati care sunt pasii corecti pentru ingrijirea unei rani!

Gradinariti, gatiti, mergeti cu bicicleta, faceti drumetii etc. Numai cine nu e activ nu se raneste. Iar in timpul activitatilor de zi cu zi, puteti suferi oricand un mic accident care sa se soldeze cu lezarea pielii: zgarieturi, julituri, taieturi. Ingrijirea unei rani este obligatorie.


Rana superficiala sau profunda?

Durerea nu este un element determinant: o taietura produsa de o foaie de hartie poate fi mai dureroasa decat o rana profunda a bratului. La fel e cu sangerarea: in anumite locuri, corpul sangereaza mai mult decat in altele, dar asta nu inseamna ca plaga este profunda.
  • Rana superficiala are o adancime mai mica de 5 mm si afecteaza doar pielea sau tesuturile aflate imediat sub piele (zgarietura, taietura usoara etc.).
  • Rana profunda este mai adanca (peste 5 mm adancime) si poate afecta artere, nervi, organe. Asemenea rani trebuie neaparat tratate de medic, fiindca necesita sutura sau copci.

Cum dezinfectez corect rana?

  • Inainte de toate, spalati-va bine pe maini cu apa si sapun.
  • Indepartati eventualii corpi straini (pamant, nisip, aschii, fire de iarba etc.) cu o penseta dezinfectata in prealabil cu alcool sau arsa la flacara brichetei.
  • Spalati delicat rana, cu apa curata si sapun.
  • Dezinfectati rana tamponand-o cu o compresa umezita in solutie dezinfectanta (apa oxigenata, cloramina). Nu frecati niciodata plaga si stergeti-o dinspre centrul ranii spre margine!
  • Evitati sa dezinfectati cu alcool - dincolo de faptul ca provoaca durere vie la aplicare, acesta poate deteriora celulele cutanate, intarziind procesul de cicatrizare.
  • In prima instanta, evitati dezinfectantele colorate (de exemplu, betadina), fiindca prin colorarea plagii poate fi mascata prezenta unui corp strain. Un astfel de dezinfectant puteti sa-l folositi abia ulterior.

Pansez rana sau nu?

Protejati rana cu pansament doar daca exista riscul sa fie expusa la mizerie, aciditate, produse chimice sau sa fie frecata de haine. Daca nu, lasati-o sa se cicatrizeze la aer liber. Nu indepartati crusta formata, care protejeaza rana de impuritati.


Cum opresc sangerarea unei rani?

Daca rana sangereaza abundent, dupa ce o spalati cu apa si sapun, puneti o compresa sterila pe locul cu pricina si tineti apasat. Daca, dupa 10-15 minute, sangerarea persista sau sangele curge in jet, mergeti imediat la medic! Aplicarea de apa oxigenata poate avea efect coagulant.


Cand merg la medic?

Orice rana importanta la mana sau la degete, chiar daca sangerarea pare sub control, necesita sfatul medicului daca:
  • plaga este la torace, abdomen, ochi, tampla sau atinge o articulatie;
  • marginile ranii sunt zimtate sau neregulate, zona din jurul ei se inroseste sau se umfla, in leziune ramane un corp strain.
Autor: Angelica Ciltan. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.aflacum.ro


Cum tratam corect ranile? Primul ajutor si plantele care ne ajuta

Ranile apar prin distrugerea integritatii tesutului cutanat. In functie de adancimea, de intinderea si de tipul de forta care a actionat, plagile comporta, intr-o masura mai mare sau mai mica, trei riscuri principale: hemoragia, infectia si afectarea unor functii (capacitatea de miscare, pierderea sensibilitatii locale sau a unui simt). Acestora li se adauga durerea, precum si stresul emotional (teama) provocat de vederea sangelui si de consecintele plagii.

Ranile sunt de mai multe tipuri: taieturile, arsurile, plagile intepate, muscate sau impuscate, ranile produse prin strivire etc. In cazul unor leziuni profunde si netratate corespunzator, evolutia ulterioara a ranii poate chiar sa ne puna viata in primejdie.


Cum acordam primul ajutor in caz de ranire?

In cazul ranilor superficiale, cu adancime redusa, in care nu sunt vatamate structuri subcutanate precum nervii, muschii sau arterele (deci fara hemoragii greu de oprit), se impune aplicarea unei curatari riguroase, folosind apa cu un jet moderat si o solutie antiseptica, precum cea pe baza de iod (dinspre centru catre marginile ranii, pentru a nu deplasa si mai multe microorganisme spre zona vulnerabila).

La plagile grave (adanci, cu sangerare masiva) trebuie stopata cat mai rapid hemoragia. Pentru aceasta, vom apasa asupra plagii cu o bucata de tifon impaturit, dupa ce, anterior, ne-am spalat bine mainile. Vom mentine aceasta presiune pana ce soseste ajutorul medical ori sangerarea inceteaza. Pentru a diminua hemoragia si daca avem certitudinea inexistentei unui traumatism osos (fractura etc.), vom ridica membrul ranit mai sus de nivelul inimii, pentru a diminua pierderea de sange.

In cazul in care bucata de tifon steril folosita pentru hemostaza s-a imbibat, nu o vom indeparta, ci vom mai adauga inca una deasupra sa, continuand sa apasam. Daca avem mai multe rani de tratat, vom rula in jurul ranii si a pansamentului de tifon un bandaj compresiv. Nu vom strange foarte tare, pentru a nu opri complet circulatia (astfel incat pulsul sa nu mai poata fi perceput) sau pentru a nu produce invinetirea pielii.Atentie! Aplicarea gresita (prea stransa) a unui garou produce daune mai mari chiar decat rana in sine.

Plagile care necesita obligatoriu examinare si tratament medical sunt ranile adanci si largi, plagile zdrobite sau contaminate, muscaturile, leziunile din zona fetei sau a incheieturilor, ranile care produc lezarea oaselor, nervilor sau arterelor, plagile toracice sau din zona coloanei vertebrale, ranile care determina amortire, furnicaturi sau dureri atroce.

Atentie la ranile in care sunt prezenti corpi straini! Incercarea de a scoate un corp ascutit de dimensiuni mari care a ramas blocat in rana este periculoasa. Vom lasa in seama chirurgului aceasta operatiune. Intrucat extragerea poate duce la o hemoragie cu efecte fatale. Plagile intepate, cele contaminate cu murdarie sau muscaturile, chiar nu foarte adanci, necesita efectuarea vaccinarii antitetanice.


O cicatrizare rapida!

Hemostaza definitiva, debridarea chirurgicala (eliminarea corpilor straini si a fragmentelor de tesut deteriorate ireversibil), suturarea plagii (acolo unde e cazul) si profilaxia infectiei (prin antibioterapie) vor fi efectuate doar de catre personalul medical calificat. Efectuati examinarea medicala in maxim 5-6 ore de la producerea leziunii!

Sa bandajam ranile sau sa le lasam „sa respire”? Ranile nebandajate tind sa se vindece mai rapid, insa, adesea, pansamentul trebuie aplicat pentru a preveni contaminarea, lovirea sau redeschiderea ranii. La schimbarea zilnica a bandajelor vom evita manevrele bruste sau violente, care conduc la ruperea crustelor. Uneori poate fi necesara aplicarea unor unguente cu antibiotice, precum si controalele medicale periodice, pentru monitorizarea evolutiei.


Plante cu efect cicatrizant...

  • Infuzia din muguri de plop (o lingura de planta la 250 ml de apa clocotita; se lasa 15 minute la infuzat) se foloseste pentru cataplasme, avand efecte antiseptice, epitelizante si analgezice.
  • Infuzia de urzica se foloseste pentru bai ale zonelor lezate. Pentru obtinerea preparatului, adaugam 3 linguri de frunze maruntite la 250 ml de apa clocotita. Are efecte epitelizante si bactericide.
  • Infuzia de coada soricelului (2-3 linguri la 200 ml de apa clocotita) are insusiri hemostatice si cicatrizante, fiind folosita pentru comprese.
  • Infuzia de galbenele contribuie la o mai rapida vindecare a ranilor. Se prepara prin adaugarea a 2-3 linguri de flori maruntite la 200 ml de apa clocotita. Se lasa 15-20 de minute la infuzat, acoperita. Se intrebuinteaza pentru tamponari si spalaturi ale zonei lezate.
  • Infuzia de ciubotica cucului se foloseste pentru cataplasme. O vom pregati adaugand 2-3 lingurite de flori si radacini la 250 ml de apa clocotita. Are efecte emoliente, hemostatice. Ajuta la cicatrizare.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa