Ajutor, colegii ma detesta!

 
Ajutor, colegii ma detesta!
Ne alegem prietenii, dar nu familia si nici colegii! Iar cand stati la serviciu cel putin opt ore pe zi, e preferabil sa aveti relatii bune cu oamenii alaturi de care munciti. Altfel, jobul poate deveni un infern.

Aveti impresia ca nu va apreciaza colegii, ba chiar va vad ca pe un rival? Ideile si propunerile dvs. sunt ori criticate, ori tratate cu indiferenta? Mergeti la serviciu cu inima stransa? Se poate trage o singura concluzie: relatiile dvs. cu colegii sunt tensionate. Dar nu disperati, aveti cum indrepta situatia!


Poate vi se pare

Nu prea comunicati, nu aveti suficienta incredere in dvs., va temeti ca veti fi respins si preferati sa stati retras? Atunci, poate ca v-ati retras atat de mult, incat ati devenit invizibil pentru colegi, desi nimeni nu v-a dat intentionat deoparte. Ceea ce dvs. interpretati drept dusmanie sau dispret din partea lor poate fi de fapt indiferenta.

V-ati marginalizat singur, din cauza comportamentului dvs., iar acum aveti impresia ca toti va evita. Daca stiti ca nu ati gresit fata de ei, daca nu v-ati certat inseamna ca tot ce trebuie sa schimbati este atitudinea dvs.


Eliminati tensiunile

Ce faceti daca aveti colegi pe care nu-i suportati sau care nu va suporta? Luati masuri, caci este stresant sa petreceti opt ore pe zi alaturi de oameni cu care aveti relatii tensionate. Inainte de toate, incercati sa le descoperiti calitatile. Astfel ati putea constata ca persoanele pe care nu le suportati sunt, de fapt, chiar interesante.

Ce sa nu faceti? Nu-i jigniti, nu-i atacati, nu le vorbiti de sus. Daca ati avut vreun conflict deschis cu un coleg, discutati intre patru ochi si lamuriti problema. Nu ezitati sa-i cereti scuze daca ati gresit.


De ce nu sunteti simpatizat

Va intrebati de ce nu va agreeaza colegii din moment ce dvs. nu gresiti cu nimic? Ia mai ganditi-va. Poate ca totusi au motive sa nu va simpatizeze. Iata cateva dintre ele:
  • Va plangeti prea des. Ca aveti mult de lucru, ca automatul a ramas fara cafea, ca scaunul nu stiu cui scartaie prea tare... Cui ii plac vaicarosii?
  • Barfiti. Sa vorbiti pe la spate pe cineva nu e deloc frumos. Barfitorii sunt considerati meschini si neseriosi.
  • Nu sunteti prietenos. Vorbiti prea mult. Povestiti cu lux de amanunte ce-ati facut ieri, spuneti tuturor ce ati mancat la pranz, ce film ati vazut, ce sampon folositi. Va mai mirati de ce va evita lumea? Nu va aratati interesat de cei din jur, nu-i intrebati nimic, nu le faceti complimente, nu radeti la glumele lor. Daca dvs. nu-i vreti, nici ei nu va vor!

Colegii dvs. = prietenii dvs.?

La serviciu nu neglijati mesele de pranz in grup, pauzele de cafea, sarbatorile, aniversarile. Aceste situatii incurajeaza socializarea si apropierea si va permit sa rezolvati eventualele neintelegeri dintre dvs. si colegi. Ba este posibil ca unii colegi sa va devina chiar buni prieteni.

Autor: Angelica Ciltan. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.opiniatimisoarei.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa