Depisteaza tricomonaza la timp!

 
Depisteaza tricomonaza la timp!
Cauzata de un parazit microscopic (Trichomonas vaginalis), tricomonaza este singurul tip de vaginita care se transmite prin contact sexual.

Dupa contactul sexual cu un barbat infectat, parazitul ajunge in vagin, unde se inmulteste. Afectati pot fi si barbatii si femeile, mai frecventa fiind insa in cazul celor din urma.

La barbati, infectia se dezvolta la nivelul uretrei sau al preputului, de cele mai multe ori fara niciun fel de simptome, iar la femei, la nivelul vaginului, uretrei, colului uterin, vezicii urinare, glandelor din zona genitala. Si, de parca o singura neplacere n-ar fi de-ajuns, tricomonaza insoteste deseori o alta afectiune cu transmitere sexuala.


Simptomele tricomonazei

Mai mult de jumatate din femeile infectate si aproape toti barbatii cu tricomonaza nu se confrunta cu niciun fel de simptome. Cand acestea apar, se intampla in prima saptamana sau oricand intre prima si a sasea luna de la instalarea infectiei.

La femei, simptomele sunt mai severe inainte de ciclul menstrual sau in timpul sarcinii. Cand este afectat vaginul, se observa secretii galbene-verzui, uneori cu aspect de spuma si miros neplacut, mancarimi si dureri la contactul sexual. Cand este atinsa uretra, apar dureri, arsuri si usturimi in timpul urinarii.

La barbati, este afectata uretra, iar afectiunea se manifesta prin scurgeri moderate, intermitente, incolore sau galbene-verzui, senzatie de arsura, durere si usturime la urinare.


Complicatiile tricomonazei

Netratata, tricomonaza infecteaza epididimul sau prostata si uneori duce la infertilitate in cazul barbatilor, iar la femei provoaca nastere prematura si poate fi transmisa fatului la nastere, daca acesta e de sex femeiesc.


Cum va aparati de tricomonaza

  • Aplicarea unei diafragme, chiar daca luati anticonceptionale, va ajuta sa reduceti riscul unei eventuale infectari, mai ales daca partenerul refuza folosirea prezervativului.
  • Folositi prezervativul, fiindca scade riscul contaminarii!
Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.etsy.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa