Lentile de contact – Ghid pentru calatorie

 
Lentile de contact – Ghid pentru calatorie
Considerata si luna concediilor, luna august, inseamna pentru multi dintre noi pauza mult asteptata. Daca vederea iti ridica probleme si vrei sa te bucuri din plin de activitatile din concediu, desigur, lentilele de contact sunt parte din bagajul tau.

Echipa MedLens.ro iti prezinta cateva sfaturi utile de calatorie, pentru o vedere optima pe perioada vacantei!


Notiuni de baza

Pe timpul zborurilor lungi este recomandat sa inlocuiesti lentilele de contact cu ochelarii de vedere. Aerul din avion este foarte uscat si poate deshidrata ochii si lentilele, provocand disconfort.

Daca folosesti exclusiv lentile de contact, atunci trebuie sa ai la indemana si sa folosesti frecvent, picaturi pentru ochi, pentru a lubrifia ochii si lentilele. Picaturile sunt disponibile in flacoane mici si sunt admise in bagajul de mana.


Tipul lentilelor

Lentile zilnice, de unica folosinta sunt ideale pentru calatorii, intretinerea si depozitarea lor nemaifiind necesara. Dupa fiecare purtare, lentilele se arunca si se inlocuie cu o pereche noua, evitand astfel orice sursa de contaminare a lor.

In cazul lentilelor refolosibile, iti recomandam sa achizitionezi solutie pentru curatare, in recipient mic, care respecta restrictiile pentru lichide la bordul avionului. O idee buna este sa iei cu tine in bagaj, solutie si picaturi, mai degraba decat sa le cumperi la destinatie, deoarece unele branduri s-ar putea sa nu fie disponibile.

Fie ca porti lentile de unica folosinta, fie refolosibile, ia cu tine cel putin o pereche in plus. Exista riscul de a pierde lentilele sau de a fi necesara inlocuirea vreuneia din anumite motive.


Ingrijirea lentilelor

Indiferent de locul de destinatie, asigura-te ca atunci cand manipulezi lentilele, respecti minimul de igiena.
  • Spala mainile intotdeauna cu apa curata/potabila si usuca-le, inainte de a manevra lentilele. Reduci astfel riscul de infectii oculare.
  • Nu lasa lentilele sa vina in contact cu apa, de orice fel (apa de la robinet, din mari/lacuri/bazine/piscine). Singura solutie permisa sa intre in contact cu lentilele este cea speciala pentru curatarea, dezinfectarea si depozitarea lentilelor. Asigura-te ca respecti intocmai termenul de folosire, asa cum este indicat pe cutie. Nu expune solutia la temperaturi mai mari de 25 grade C.
  • Nu transfera solutia pentru lentile din recipientul original in altul de dimensiuni mai mici. Acest lucru poate afecta sterilitatea solutiei si poate provoca infectii la nivelul ochiului. Prin urmare, iti sugeram sa optezi pentru recipiente mici, speciale pentru a fi luate in calatorie.
  • Pastreaza intotdeauna, la tine, prescriptia pentru lentile de contact. In foarte multe tari, lentilele de contact sunt disponibile in optici, doar pe baza prescriptiei. Iar testul pentru masurarea dioptriilor este costisitor si consuma mult timp.
Bon Voyage!


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa