Protejeaza-te de sifilis!

 
Protejeaza-te de sifilis!
Cea mai grava boala venerica dupa HIV, sifilisul, chiar daca nu doare, poate duce la complicatii severe, afectand organele interne, ochii, creierul. Si reducand considerabil durata de viata.

Sifilisul este o boala venerica cauzata de Treponema pallidum, cand se intra in contact direct cu leziunile unei persoane infectate. In peste 95% din cazuri se transmite prin contact sexual neprotejat, in celelalte - prin transfuzii de sange contaminat sau de la mama infectata la fat.

Evolutia bolii cunoaste patru stadii, fiecare cu simptome specifice.


Stadiul primar al sifilisului

In circa 3-90 de zile (in medie, 21 de zile) dupa expunere, in zona genitala apare o mica rana, care nu este vizibila, mai ales la femei si nici dureroasa. Dupa circa doua luni, se vindeca spontan, fara a lasa urme.


Stadiul secundar al sifilisului

Dupa vreo 4-10 saptamani de la infectare, cu o durata de 1-3 luni. Treponemele se raspandesc prin circuitul sangvin in tot corpul. Apar rani pe palme, picioare si nu numai. Nefiind dureroase, chiar daca sunt inestetice, se intampla adesea sa fie trecute cu vederea.

Dar asta nu-i tot. Isi pot face aparitia si negi moi in zona intima, pete albe in gura. Se maresc ganglionii limfatici din zona inghinala si a gatului, apar mici noduli la coate, indicii de artrita, febra, probleme renale si hepatice. Treptat, e posibil ca toate acestea, chiar si fara tratament, sa treaca de la sine. Doar simptomele, nu si infectia!


Stadiul latent al sifilisului

Netratata, infectia se mentine in organism, doar ca nu se manifesta nicicum. Si asta cel putin sase luni sau ani la randul, chiar si peste 20. Actionand pe ascuns pana la intrarea in urmatorul stadiu, cel final.


Stadiul tertiar al sifilisului

E cea mai grava forma a bolii, cand organele interne sau creierul sunt deja serios afectate, de unde boli de inima, afectiuni ale creierului si ale sistemului nervos ce pot duce la paralizie, dementa, orbire, surzire si chiar deces.


Cum va aparati de sifilis

Prin sex protejat, iar in absenta unei relatii stabile, prin abstinenta.

Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: sexualidad.salud180.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa