Usturoita: cum se prepara infuzia, tinctura, sucul si decoctul?

 
Usturoita: cum se prepara infuzia, tinctura, sucul si decoctul? Precautii la administrarea interna a plantei medicinale numita popular usturoita

Usturoita (Alliaria officinalis) o intalnim prin padurile de foioase, in locuri umbroase si livezi.

Usturoita este numita si buruiana de rana, floare de lingoare, frunza-voinicului, galbenele, iarba taieturii, buruiana de buba rea, iarba de boli, radacina de lingoare, iarba de rana, iarba de toate boalele, buruiana de perit, aisoara, usturoaie, vindecatoare ori voinicica.

Tulpina usturoitei poate atinge 80 cm, iar catre varf se ramifica. Frunzele usturoitei sunt destul de mari si prezinta zimti adanci. Florile usturoitei au culoarea alba si cate 4 petale. Ele se dezvolta catre varful tulpinii.

De la usturoita pot fi folosite partile aeriene, recoltate in lunile aprilie-mai. Frunzele crude pot fi aplicate pe bube si umflaturi si se folosesc in tratarea sifilisului (se fierb si, cu decoctul obtinut, se fac spalaturi). Pentru a nu-si pierde calitatile terapeutice nu folositi planta uscata!






Prepararea infuziei, tincturii, sucului si decoctului de usturoita

Intern, folositi sub forma de infuzie si tinctura. Pentru infuzie, adaugati o lingurita de usturoita proaspata la 250 ml apa clocotita. Acoperiti pentru 10 minute, apoi strecurati. Consumati 2 cani pe zi, fara sa mariti doza.

Tinctura o preparati din 30 g de usturoita maruntita, amestecati cu 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Pastrati-o timp de 15 zile, dupa care strecurati. Luati cate 10-20 picaturi, de 2-3 ori pe zi, diluate in putina apa.

Extern, aplicati usturoita zdrobita pe locurile vatamate sau sucul stors din planta proaspata, in afectiuni precum abcesele, artrozele, cangrenele, ranile, ulceratiile, eczemele, inflamatiile externe, furuncule. In functie de toleranta, puteti folosi si tinctura, in diferite dilutii.

Pentru obtinerea decoctului, puneti o mana de usturoita zdrobita in 2 litri de apa. Fierbeti timp de 15 minute. Strecurati si folositi pentru bai ale picioarelor, in cazul verucilor, al afectiunilor unghiilor sau altor afectiuni cutanate. Aceasta fiertura poate fi aplicata pe locul afectat, cu un tampon de vata, de doua-trei ori pe zi.






Atentie!

Usturoita contine zaharoza, celuloza, saruri minerale, caroten, saponine si un ulei eteric asemanator celui existent in usturoi. Usturoita se utilizeaza la tratarea urmatoarelor afectiuni: abcese, artroza, astm, furuncule, cangrene, diaree, eczeme, hipertensiune, inflamatii externe, rani, traumatisme si ulceratii.

Administrata intern intr-o cantitate prea mare, produce gastroenterite, nefrite si colici.





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa