Papillomavirus si cancerul de col

 
Papillomavirus si cancerul de col
Un virus cu peste o suta de radacini identificate, din care 30 se transmit pe cale sexuala si doua au risc oncogen crescut, odata intrat in corp, nu-l mai paraseste. Uneori fara niciun fel de urmari, alteori cu urmari dintre cele mai grave.


Cuprins articol:


Papillomavirus si cancerul de col

Virusul Papiloma Uman (Human Papillomavirus, HPV) infecteaza celulele pielii si ale mucoaselor genitale. De cele mai multe ori, se transmite prin contact sexual.

Se intampla sa fiti purtator al unui asemenea virus fara s-o stiti, simptomele lipsind cu desavarsire si puteti sa-l transmiteti altora. Acesta este motivul pentru care infectia cu HPV este foarte raspandita. Se estimeaza ca aproximativ 75% din persoanele active sexual sunt infectate la un moment dat cu HPV.


Cum se manifesta

Perioada de incubatie este cuprinsa intre doua saptamani si opt luni. De multe ori, periculosul virus se cuibareste pentru o perioada indelungata in organism si nu da vreun semnal catusi de mic care sa-i tradeze prezenta, cel infectat fiind contagios pentru ceilalti. O va face insa chiar atunci cand fortele de aparare ale organismului sunt mult slabite, fapt ce-i favorizeaza manifestarea.

S-a constatat ca un organism cu un sistem imunitar puternic este capabil sa elimine (desi nu imediat, ci in vreo 2-3 ani) infectia din corp, virusul ramanand in acesta, dar fiind inactiv. Din pacate, nu se intampla intotdeauna asa, situatie in care infectia se mentine la nivelul organelor genitale.


Cum va aparati

Sta in puterea voastra sa reduceti considerabil, desi nu-l puteti elimina in totalitate, riscul infectarii cu HPV.
  • Cea mai sigura metoda de preventie este relatia monogama cu un partener neinfectat.
  • Nu acceptati absenta prezervativului, chiar daca nu va protejeaza in totalitate.
  • Evitati contactul sexual cu un partener ce prezinta papiloame vizibile la nivel genital. Faceti in mod regulat, o data pe an, testul Babes-Papanicolau.

Cum scapati de negii genitali

Prezenta negilor in zona genitala, chiar daca nu sunt durerosi si nu deranjeaza, constituie un motiv serios de ingrijorare. Micile leziuni cornoase, numite veruci, papiloame sau negi, colorate in gri, roz, galben sau alb, sunt de natura virala, fiind provocate de papillomavirus, si isi fac aparitia in zona genitala la circa 3-6 luni de la infectare.

Celulele infectate se modifica si cresc pana ce devin vizibile, sub forma de negi. Pe masura ce cresc, se grupeaza in formatiuni papilomatoase proeminente. Chiar daca nu sunt durerosi, prezenta lor poate fi insotita deseori de mancarime.

La barbati, negii se formeaza pe pielea penisului, preput, gland, zona anusului, precum si in interiorul uretrei, provocand dureri in timpul mictiunii.


Pericol major

Negii genitali din interiorul vaginului pot provoca o secretie neobisnuita, anormala sau sangerari dupa contactul sexual. Riscul infectarii cu HPV consta tocmai in transformarea acestora in leziuni precanceroase. Ceea ce-i si mai rau este ca, netratate la timp, pot duce peste ani la cancer de col uterin.

Datele statistice sunt nemiloase: 90% din cancerele de col uterin sunt provocate de infectia cu HPV.


Teste care salveaza vieti

Este important pentru sanatatea voastra sa faceti anual testul Babes-Papanicolau pentru a exclude sau depista eventuale modificari la nivelul colului uterin. Apoi, intrucat s-a constatat ca unele papiloame din interiorul vaginului duc la formarea tumorilor maligne, daca observati aparitia unor mici nodulete pe piele in locurile intime, nu intarziati sa consultati medicul!

In cazul in care rezultatul testului Babes-Papanicolau este anormal sau la limita, este posibil ca acesta sa va recomande si o testare ADN a HPV, ca test complementar sau de confirmare. Nici unul, nici altul nu sunt dureroase si nici nu dureaza mult. Dar v-ar putea salva viata.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: ino.sagepub.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa