Flebita: sfaturi utile post criza

 
Flebita: sfaturi utile post criza
Flebita (afectiune cunoscuta si sub denumirea de tromboza venoasa) apare atunci cand un cheag se formeaza pe o vena. Ca urmare, circulatia sanguina este obstructionata, intr-o proportie mai mare sau mai mica, iar peretii vasului respectiv se inflameaza. In noua cazuri din zece, flebitele survin la nivelul membrelor inferioare. In trecut am discutat si despre remedii naturiste impotriva flebitei.


Cuprins articol:


Simptomele flebitei

Simptomele flebitei sunt durerile de picioare, resimtite mai ales in timpul mersului si inflamarea gambei. Daca va confruntati cu astfel de manifestari si in plus aveti varice, consultati de urgenta medicul, caci pot aparea complicatii foarte severe, cum ar fi o embolie, determinata de migrarea cheagului pana la inima sau la nivelul plamanilor.


Diagnosticul flebitei

Diagnosticul flebitei se pune cu ajutorul unei ecografii Doppler.

  • Daca flebita este profunda, tratamentul consta in administrarea de heparina cu greutate moleculara mica, sub forma unei injectii subcutanate pe zi. De asemenea, terapia mai cuprinde administrarea de antivitamina K pe cale orala, un alt anticoagulant, activ pana la sase zile. Cura dureaza minimum trei luni daca trombusul este situat la coapsa, sase luni, daca obtureaza o vena de sub genunchi, si un an in caz de embolie. Tratamentul este insotit de analize periodice ale sangelui.
  • Daca flebita este superficiala, terapia consta in administrarea de heparina, pentru a se evita extinderea problemei. Daca exista riscul ca trombusul sa migreze, operatia este iminenta.

Conduita dupa externare

  • O data accesul de flebita incheiat, sangele va redeveni fluid in timp, datorita unui tratament cu antivitamine K, care se urmeaza trei-sase luni.
  • De asemenea, se impune purtarea unui ciorap special, care sa nu permita venelor sa se destinda, sa le ajute sa-si revina la forma initiala. Atentie! Trebuie sa fie mai strans la glezne si gambe si mai lejer pe coapse. Cereti sfatul unei farmaciste in privinta alegerii unor astfel de ciorapi, caci, daca sunt prost adaptati (daca comprima abdomenul, de pilda), pot face mai mult rau decat bine. Purtati-i intre sase luni si un an.
  • Cand stati intinsi pe pat, tineti membrele inferioare putin mai ridicate fata de restul corpului, pentru a facilita drenajul sanguin.
  • Consumati in fiecare zi o cantitate sporita de lichide, caci, ajuta la fluidificarea sangelui. Preferati mai ales apa, totusi nu cu un continut prea mare de minerale.
  • O compresie naturala este asigurata si de muschi. Prin urmare, trebuie sa intretineti masa musculara: plimbati-va mai mult pe jos, fara insa sa va fortati; odihniti-va la cel mai mic simptom dureros. Mergeti cu picioarele prin apa - ajuta foarte mult la mentinerea sanatatii venelor.
  • Mancati alimente bogate in vitamina E: avocado, nuci, migdale, pesti din marile reci.
  • In sfarsit, masarea picioarelor, de la glezne spre coapse, folosind o crema cu efect venotonic, este de efect.

Factori care pot influenta recidiva

  • Greutatea excesiva a corpului.
  • Fumatul.
  • Unele medicamente. Anumite produse farmaceutice, precum cele destinate tratarii epilepsiei si antibioticele, inhibitoare ale antivitaminelor K, sunt de evitat, cel putin o perioada de timp, cat considera medicul care va supravegheaza.
  • Alimentele bogate in vitamina K: fasole verde, broccoli, varza etc.
  • Hainele stranse pe corp.
  • Sporturile care cresc presiunea sanguina: tenis, volei, baschet...

Secretele evitarii trombozei venoase in timpul zborului

Desi tromboza venoasa profunda (TVP), provocata de zborul cu avionul - formarea unui cheag de sange intr-o vena profunda in timpul zborului - este cunoscuta din anii '50, nu s-au realizat studii concludente cu privire la aceasta afectiune potential fatala.

Ca o masura de precautie, fiti atenti unde veti sta si ce veti face in timpul zborului. Daca este posibil, alegeti un loc langa culoar, ca sa fie mai usor sa va miscati.

Un studiu din anul 2009, asupra a peste 11.000 de persoane care au facut calatorii cu avionul de peste 4 ore, a descoperit ca pasagerii care sedeau pe scaunele de la geam aveau un risc dublu de TVP, mai ales daca erau supraponderali. Cei care au dormit aveau un risc de 1,5 ori mai mare, iar in cazul pasagerilor anxiosi, riscul era de 2,5 ori mai mare. Specialistii recomanda urmatoarele masuri de protectie:
  • Vorbiti cu medicul inainte de un zbor care dureaza mai mult de cateva ore daca aveti vreunul dintre factorii de risc expusi anterior.
  • Purtati imbracaminte confortabila.
  • Cumparati sosete speciale pentru zbor sau ciorapi compresivi, pentru a-i purta in timpul calatoriei. Purtati ciorapi trei sferturi de calitate, care exercita o presiune usoara de 14-17 mmHg in jurul gleznei, pentru a stimula circulatia sangvina. Este esential sa aveti ciorapi potriviti si sa-i purtati corect, altfel riscul de aparitie a TVP creste.
  • Alegeti un loc cu risc redus. Daca stati langa culoar, aveti sanse mai mari sa va miscati. Ideal ar fi sa alegeti primul scaun dintr-o coloana, ca sa aveti mai mult loc.
  • Puneti-va bagajul deasupra capului, ca sa nu va limitati posibilitatea de a va misca picioarele.
  • Atentie cu bautura! Daca vreti sa profitati de bauturile alcoolice oferite in timpul zborului, limitati-va la una singura. Beti multa apa. Nu exista dovezi ca apa ar oferi protectie directa impotriva TVP, dar cu siguranta previne deshidratarea, care poate fi un factor de risc.
  • Evitati somnul si somniferele in timpul zborului. Unul dintre factorii de risc majori ai TVP este imobilitatea, iar daca dormiti in timpul zborului probabil veti fi complet imobili. Cand dormiti in pat, va miscati in mod natural, ceea ce mentine circulatia sangvina. In avion dormiti sezand, intr-o pozitie nenaturala, iar miscarea picioarelor este restrictionata sever, in majoritatea cazurilor. Daca nu puteti renunta la somn, dormiti doar perioade scurte, de maximum 30 de minute - puneti-va o alarma, pentru a va trezi la timp si faceti exercitii.
  • Plimbati-va prin cabina ori de cate ori puteti. Faceti exercitii anti-TVP cel putin o data la o jumatate de ora. Ridicati calcaiele, tinand degetele pe podea, apoi coborati-le, de 10 ori. Apoi tineti calcaiele pe podea si ridicati degetele de 10 ori.
  • Pastrati-va calmul. Daca va este frica de zbor, exercitiile de respiratie profunda va vor ajuta sa va calmati. O varianta este sa picurati niste ulei de levantica pe o batista si sa-l inhalati.

Bibliografie si credite

  • Foto: www.bioterapi.ro
  • Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 5 (177), 2013.




Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa