Proteinele vegetale, nelipsite in post

 
Proteinele vegetale, nelipsite in post
Cum sa renunti atat timp (post) la proteinele bune din carnuri? N-o sa-ti dauneze? Se pare ca nu, pentru ca pe lumea asta exista cereale si legume bogate in proteine, unele de calitatea celor animale.

Daca doriti sa tineti post si nu neaparat pentru ca sunteti credinciosi, macar pentru un fel de detoxificare, tineti cont de recomandarile noastre.


Cuprins articol:


Laptele vegetal, fara egal

Laptele vegetal pastreaza, in principiu, proprietatile nutritive ale produsului din care provine, seamana cu laptele, dar numai la aspect. Cele mai folosite tipuri de lapte vegetal sunt:
  • De soia (obtinut prin stoarcerea boabelor de soia). Laptele de soia contine proteine, dar mai slabe decat cele din laptele animal, mai putine grasimi, nu are colesterol.
  • De migdale (obtinut prin pasarea samburilor inmuiati in apa). Se strecoara si se amesteca cu putina miere. Laptele de migdale este bogat in fibre, proteine, minerale si vitamina E.
  • De ovaz (se obtine prin mixarea fulgilor de ovaz cu apa). Contine din belsug proteine si calciu, are gust bun si poate fi folosit chiar si in cafea. Un pahar cu lapte de ovaz contine aproximativ 35% din necesarul de calciu recomandat zilnic.


Tofu, bine-cunoscut

Tofu este un preparat din soia care seamana ca textura si aspect cu branza, dar este un inlocuitor perfect al carnii. Poate fi folosit ca ingredient in diverse mancaruri, sub forma de pasta, sau compact, in frigarui, salate, ori pe post de friptura la gratar. Consumul frecvent de tofu imbunatateste rezerva organismului de calciu si vitamine din complexul B.


Seitan, noua vedeta

Mai putin cunoscut si discutat, chiar mai greu de gasit prin magazine, seitan este cel mai bun si fidel inlocuitor al carnii. Se prepara din gluten de grau si are textura si consistenta carnii. In fapt, glutenul nu are niciun gust si de aceea gustul preparatelor din seitan depinde de condimentele folosite la framantare si, ulterior, la pregatire. Se poate folosi in preparatele care „cer” carne fara grija ca le va schimba gustul.




Bibliografie si credite

  • Autor: Irina Tudor Dumitrescu.
  • Foto: www.huffingtonpost.com
  • Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (74), 2014.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa