Jogging-ul: beneficiile practicarii, alegerea incaltamintei

 
Jogging-ul: beneficiile practicarii, alegerea incaltamintei
Alergatul este un exercitiu cardiovascular foarte eficient, cu beneficii extraordinare atat asupra fizicului, cat si asupra psihicului celui care il practica. Incercati-l si nu veti regreta!

Nu o sa iubiti din prima jogging-ul! Va scoate din zona voastra de confort, va oboseste, va strica coafura, va face sa transpirati sau sa respirati greu, va vine sa abandonati dupa primele cinci minute de alergat.

Dar daca perseverati, vi se va parea minunat si nimic nu va va mai face sa renuntati la el: nici vremea nefavorabila, nici programul vostru zilnic deosebit de incarcat, nici macar iesirile cu prietenii. Odata ce v-ati imprietenit cu jogging-ul, acesta va face parte din viata voastra!


Cuprins articol:


De ce sa practicati jogging-ul?

Sunt persoane care au descoperit acest sport la varste la care nu se gandeau ca ar mai putea face sport de performanta si au ajuns sa fie dependente de concursurile de maraton care se organizeaza pentru alergatorii amatori. Este 100% adevarata povestea cu secretia de serotonina!


Recomandari initiale

Daca nu sunteti alergatori, nu exagerati din prima. La inceput alergati pana la 15 minute pentru a nu face febra musculara sau intinderi de ligamente. Incepeti cu niste exercitii usoare de incalzire (5-10 minute): rotiri de glezne, de trunchi, genoflexiuni. Alergati incet, apoi mariti ritmul. Echipamentul trebuie sa fie comod, de preferat din bumbac si incaltarile usoare, special concepute pentru alergare.


Perseverenta este cheia reusitei

Nu va fortati din prima! Mai bine incepeti intr-un ritm mai lent, dar dezvoltati rezistenta si perseverati, decat sa, exagerati de la primul antrenament si sa abandonati pentru ca e prea greu. Incercati sa alergati de minimum doua-trei ori pe saptamana, marind timpul de alergare.


Alegerea pantofilor de jogging

Incaltamintea este singura investitie serioasa in acest sport; trebuie procurata de la magazine dedicate. Pantofii de alergat potriviti trebuie sa aiba talpa moale (minim doi centimetri), iar piciorul trebuie sa stea lejer (ar fi indicat ca pantofii sa fie mai mari cu jumatate de numar). Pantofii de alergat trebuie incaltati de minim 5-6 ori inainte de a-i lua la jogging.

Foto: www.getlokal.ro




Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa