Fitoterapia, modul de preparare a remediilor

 
Fitoterapia, modul de preparare a remediilor
Fitoterapia se refera la tratamentul intern sau extern cu remedii preparate din plante. Vom incepe cu modul de preparare a remediilor:
  • Alifia. Planta sau amestecul de plante maruntit se umezeste cu putin alcool, se lasa 24 ore intr-un vas de portelan acoperit, se adauga untura de porc cat sa-l cuprinda bine si totul se fierbe in baia de apa timp de 2 ore, apoi se lasa acoperit 48 ore, se reincalzeste tot in baia de apa si se filtreaza. In loc de untura de porc se poate pune unt, margarina sau lanolina, vaselina. In caz ca dorim ca alifia sa ramana mai mult pe piele, in amestec se adauga de la inceput ceara de albine, in proportie de 1/5.
  • Baile de plante. Sunt generale sau partiale: se face un decoct sau o infuzie din plante foarte concentrata 50-100 grame plante sau amestec la 1 litru de apa pentru baie partiala si 150-300 grame pentru baia generala, care in vas sau cada, dupa caz, va avea apa cat sa cuprinda trupul sau zona afectata. Baile dureaza 20-30 minute si se efectueaza 6-12 zile consecutiv.
  • Cataplasma. Se obtine din planta sau amestecul de plante, aplicata pe zona bolnava: in stare cruda sau cand planta este uscata preparata prin fierberea ei intr-un saculet din tifon. Cataplasma va sta pana la racire (eventual se va mentine calda cu un termofor sau perna electrica) si va fi schimbata de 2-3 ori pe zi.
  • Compresa. Se inmoaie un prosop impaturit de mai multe ori in lungul lui intr-o infuzie sau decoct si se aplica rece sau calda pe zona interesata, in conditiile aratate la cataplasma. Dupa fiecare aplicare, locul va fi uscat, deoarece umiditatea este un mediu prielnic dezvoltarii microorganismelor.
  • Ceaiurile. Infuzia se prepara oparindu-se timp de 1-5 minute o lingurita de planta sau amestec de plante cu 200 ml. apa fiarta. Este indicata la flori, frunze, ierburi, tesuturile friabile ale plantelor. In general se administreaza 3 cani de infuzie pe zi. Decoctul se prepara prin fierberea timp de 10-30 minute a unei lingurite de planta sau amestec de planta in 250 ml., dupa care se lasa 10 minute si se filtreaza. Prin decoct se prepara scoartele dure, fructele si radacinile plantelor. In general se administreaza 3 cani pe zi. In cazul ca in aceeasi reteta sunt flori si radacini atunci se prepara un decoct din radacini cu care se oparesc florile.
  • Gargara. Din decocturi sau infuzii concentrate, cantitatea de produs este de 2-3 ori mai mare fata de cea pentru tratamentul intern.
  • Inhalatia. Se tine seama de cele aratate la gargara, aburul produs de preparatul fierbinte va fi inspirat pe nas sau gura in functie de afectiune, dar se mai poate improviza un vas special.
  • Instilatiile. Se prepara din 1/2 lingurita produs la 100 ml. apa, prin oparire sau fierbere in functie de partea plantei. Ceaiul va fi filtrat de cateva ori prin tifon si vata. Se administreaza sub forma de picaturi in ochi, nas, urechi.
  • Maceratul. Se prepara din o lingurita planta introdusa in 250 ml. apa rece, unde va sta timp de 6-8 ore dupa care se filtreaza, se bea o cana pe zi.
  • Oteturile. Se macereaza 50-100 grame planta sau amestec de plante in 1 litru de otet de vin sau mere, timp de 8-14 zile, dupa care se filtreaza. Se utilizeaza la frectii.
  • Pulberile. Planta bine uscata se piseaza, se da prin sita deasa si se administreaza in apa, ceai sau miere 1-2 grame pe zi.
  • Siropul. Un ceai concentrat, preparat din o cantitate tripla de plante fata de cea obisnuita, in care se introduce un saculet cu zahar care se tine pana acesta se dizolva. Se mai poate si altfel, adica ceaiul concentrat sa fie pus la fiert cu zahar. In ambele cazuri la un litru de lichid se pun 640 grame zahar. Zaharul poate fi inlocuit cu mierea dar timpul de conservare este mai mic. Se administreaza 4-6 linguri pe zi.
  • Sucurile. Planta, leguma, fructul, se spala bine, se marunteste si se stoarce manual, prin presa mecanica sau centrifuga electrica. Se consuma imediat dupa preparare. In mod exceptional se poate tine la frigider (in afara de cel din sfecla rosie) timp de 12-16 ore.
  • Tincturile. Se macereaza 20 grame planta sau amestec de plante in 100 ml. alcool, timp de 8-10 zile, agitandu-se zilnic, apoi se filtreaza. Se administreaza 20-30 picaturi de 2-3 ori pe zi, pentru frectii tinctura se amesteca cu apa fiarta in parti egale.
  • Uleiurile. Se macereaza 100 grame planta sau amestec de plante in 500 ml. ulei de floarea-soarelui sau masline, timp de 14 zile apoi se filtreaza. Uleiurile mai mult sunt folosite la frectii sau masaje.
  • Vinurile. Se macereaza 50-150 grame planta sau amestec de plante intr-un litru de vin, apoi se filtreaza. Daca se folosesc plante dure, se adauga 200 ml. alcool. Se administreaza 20-50 ml. de trei ori pe zi in cazul vinului fara alcool si 4-6 linguri la cel cu alcool.
Va recomandam sa cititi si: Care sunt leacurile?

Foto: www.lookfordiagnosis.com



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa