Encefalograma. La ce-i bun testul si cat dureaza?

 
Encefalograma. La ce-i bun testul si cat dureaza?
Cativa electrozi pozitionati pe pielea capului si conectati la un computer permit inregistrarea activitatii electrice a creierului. La ce bun? Evaluarea unei posibile tumori cerebrale ori a vreunui traumatism cranian.

Procedeul, denumit encefalograma, permite vizualizarea modificarilor din activitatea cerebrala ce corespund anumitor afectiuni, precum si localizarea zonei din creier responsabile de respectiva anomalie.

Electroencefalograma (EEG) este un examen important in diagnosticarea epilepsiei. Mai poate fi indicat in diagnosticul sindromului confuzional, starilor de lesin, traumatismelor craniene, tumorilor, infectiilor cerebrale, furnizand informatii despre existenta si localizarea vreunei leziuni cerebrale sau a unui focar declansator pentru crizele epileptice.


Cuprins articol:


La ce-i bun testul?

Encefalograma este recomandata pentru diagnosticarea epilepsiei, pentru depistarea tipului de atac cerebral. Pentru acestea, dintre toate testele medicale, encefalograma este cea mai concludenta. Apoi, la encefalograma se poate recurge si in caz de pierderi de cunostinta sau dementa, pentru diagnosticarea unor probleme fizice precum afectiuni ale creierului, ale coloanei vertebrale, ale sistemului nervos.


Cat dureaza testul?

Adultilor li se aplica 21 de electrozi in forma de ace pe scalpul uns cu un gel conductor. Un examen standard dureaza aproximativ 20 de minute. Cand procedura se prelungeste pe durata a cateva ore, se poate efectua si in timpul somnului.


Pregatire prealabila

  • Cu 12-24 de ore inainte de efectuarea encefalogramei, nu se beau alcool, cafea, ceai negru ori cola si nu se mananca ciocolata.
  • Cu o zi inainte, se spala bine parul, dupa care nu se folosesc produse cosmetice pentru ingrijirea acestuia, precum spray-ul fixativ, spuma de par, lotiuni sau uleiuri.
  • Intrucat medicamentele anticonvulsivante si sedativele influenteaza activitatea electrica a creierului, nu se administreaza cu 1-2 zile inainte de efectuarea testului.
Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: www.cienciasneurologicas.net



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa