Tomografia computerizata, investigatia PET/CT, RMN

 
Tomografia computerizata
Tomografia computerizata este o investigatie ce combina razele X cu tehnologia computerizata in scopul obtinerii de imagini detaliate (sectiuni transversale milimetrice) ale tesuturilor si organelor.

Marele avantaj al tomografiei computerizate consta in aceea ca prin intermediul ei sunt detectate afectiuni ce nu pot fi vizualizate prin radiografii. Tomografia ofera imagini detaliate ale structurilor interne de la nivelul regiunii cervicale, toracice, abdominale, pelviene si al membrelor.

In unele situatii, este necesara administrarea, orala sau intravenoasa, a unei substante de contrast pentru evidentierea vaselor sangvine sau pentru o mai buna vizualizare a organului supus observatiei.


Cuprins articol:


Investigatia PET/CT

Cea mai performanta metoda de investigatie imagistica, combinand tomografia computerizata cu tomografia cu emisie de pozitroni, investigatia PET/CT este folosita in special pentru depistarea formatiunilor oncologice, furnizand informatii pretioase despre tumora, daca e maligna ori benigna, stadiul evolutiei bolii, prezenta metastazelor, dar si a suferintelor neurologice si cardiace.


RMN

Vreti sa aflati totul despre starea de sanatate a corpului vostru? Faceti un RMN! Veti obtine date pe care alte tipuri de investigatie nu vi le furnizeaza. Investigatia prin rezonanta magnetica nucleara (prescurtare RMN) este una din cele mai sigure metode de diagnosticare, dovedindu-se foarte eficienta in examinarea tesuturilor moi (creier, aparat cardiovascular, muschi, articulatii, coloana vertebrala, organe abdominale (vezica, ficat, rinichi, splina, pancreas, glande suprarenale, cai biliare) si a organelor genitale (ovare, uter, prostata, testicule).

Investigatia prin rezonanta magnetica nucleara, cea mai complexa tehnica imagistica, foloseste un camp magnetic cu intensitate mare si radiofrecventa pentru obtinerea imaginilor multiplan de inalta rezolutie, permitand evidentierea leziunilor cu precizie milimetrica. La o asemenea investigatie se recurge si in ultimele doua trimestre de sarcina, cand la ecografie s-a observat o posibila malformatie a fatului.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: scandia-imagistica.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa