Aqua Cycling: beneficii, cine poate practica?

 
Aqua Cycling: beneficii, cine poate practica?
Hydrorider sau aqua cycling este un concept nou aparut la noi in tara, cu ajutorul caruia ne putem imbunatati sau mentine forma fizica. Mai exact, hydrorider este o clasa de grup ce se desfasoara in apa prin intermediul bicicletelor special create pentru o asemenea activitate sportiva. Acestea sunt adaptate perfect la mediul acvatic prin forma, greutate si functionalitate.


Cuprins articol:


Beneficiile pedalatului in apa

La prima vedere clasele de hydrorider sunt oarecum asemanatoare celor clasice de spinning sau cycling, insa, de fapt, sunt suficiente particularitati care fac mult mai interesant si diferit un antrenament de pedalat in apa decat cel clasic, pe uscat. In primul rand, mediul acvatic face ca rezistenta la efortul depus sa fie mult mai mare decat cea pe uscat, avand ca rezultat o actiune diferita asupra musculaturii si tonifierii acesteia. Grupele musculare care sunt angrenate in acest tip de antrenament sunt in cea mai mare parte cele ale trenului inferior, fesieri, coapse, biceps femural, gambele dar si toata centura abdominala.


Rezistenta apei

Un aspect important si diferit de cyclingul pe uscat il are apa. Aceasta influenteaza in profunzime actiunea asupra fibrelor musculare, contribuind decisiv in formarea unor picioare armonios lucrate si fara a dezvolta o masa musculara cu aspect neplacut. Pe langa lucrul mecanic muscular diferit si efortul cardio este influentat in mod direct de rezistenta apei. Aceasta face ca efortul cardio sa fie mult mai intens si ridicat comparativ cu cel de pe uscat, apa fiind oarecum o rezistenta naturala la impingere.


Protejeaza articulatiile si spatele

O alta particularitate este siguranta intregului corp in orice pozitie, corecta, pe bicicleta. Apa preia o buna parte din presiunea la care sunt predispuse articulatiile sau spatele, sub influenta efortului. Astfel riscul accidentarilor este redus considerabil. Mai mult decat atat, acest tip de efort este recomandat si celor ce sunt in proces de recuperare, apa fiind un factor terapeutic si recuperator.


Cine poate practica aqua cycling?

Clasele de hydrorider se adreseaza tuturor categoriilor de participanti, fie ca sunt incepatori in ale sportului sau avansati, cu o pregatire fizica buna. Nivelul de intensitate al claselor este stabilit in functie de nivelul grupului si de tehnica fiecarui participant. Echipamentul claselor de hydrorider consta intr-un costum de baie stretch si incaltaminte speciala, specifica activitatilor acvatice.

Expert: Elvin Marinescu, antrenor personal. Foto: valentinbosioc.com



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa