Caperele folosite intern si extern

 
Caperele folosite intern si extern
In bucataria mediteraneeana, se consuma mugurii, iar in cea asiatica, fructul acestei plante perene ce creste spontan pe coasta Mediteranei. In Antichitate, grecii utilizau caperele pentru tratarea reumatismelor, iar azi le folosesc doar pentru a asezona pestele.

Caperele se folosesc numai murate sau tinute in ulei, au un gust acrisor si le simti savoarea doar in combinatii. In plus, sunt extrem de sanatoase. Bogate in flavonoide, caperele sunt nu numai un condiment potrivit pentru peste, cartofi sau carne alba, ci si un ajutor in tratarea multor boli.

Prezente in dieta mediteraneeana, caperele ar trebui sa ne trezeasca interesul culinar, mai cu seama ca, pe langa gustul acrisor-aromat, au o multime de vitamine, minerale si fibre.


Caperele folosite intern
Nu se fac nici ceaiuri, nici pulberi din capere, dar, consumate in mod constant, ele sunt de ajutor pentru o mai buna circulatie a sangelui, stimularea metabolismului, oase si dinti sanatosi (mai cu seama datorita vitaminelor C si K continute), risc scazut de formare a cheagurilor de sange. Vitaminele din complexul B si fibrele continute de acesti muguri contribuie la mentinerea sanatatii tractului digestiv si a sistemului nervos. Caperele echilibreaza nivelul de zahar din sange si preintampina aparitia diabetului.


Caperele folosite extern
Este drept ca nu prea iti da mana sa faci cataplasme din capere, dar, pentru ca sunt utilizate la producerea mai multor produse cosmetice, este bine sa stiti ca, aplicate pe piele (usor zdrobite), hidrateaza in profunzime, tratand roseata, iritatiile si punctele negre. In plus, vitamina B si fierul continute de acesti muguri sunt benefice pentru podoaba capilara, intrucat stimuleaza circulatia la nivelul scalpului si previn caderea parului.

O lingura de capere contine numai doua calorii.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: www.pro-sanatate.com



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa