Chimicale care va imbolnavesc

 
Chimicale care va imbolnavesc
Probabil nu stiati ca dimineata, pana sa iesiti pe usa, ati intrat deja in contact cu peste o suta de substante chimice. Unele intr-adevar, inofensive, dar altele potential periculoase pentru sanatate.

Chimicalele sunt prezente peste tot in casa noastra: in produsele de igiena (sapun, deodorant, pasta de dinti etc.), in cele de curatenie, in mobila, zugraveala. Este aproape imposibil sa evitati in totalitate substantele chimice, dar ce puteti face este sa reduceti la minimum expunerea la ele. Iata un scurt ghid al chimicalelor frecvent intalnite de care este bine sa va feriti.


Cuprins articol:


Ftalati

Ftalatii se gasesc in odorizantele de camera, dar si in unele cosmetice: deodorante, spray-uri si geluri de par, oja. Ftalatii sunt acuzati ca afecteaza nivelul de testosteron la barbati, modifica tensiunea arteriala si pot cauza migrene.

Cum va feriti: renuntati la deodorantele de ambient si evitati produsele care contin ftalati. O alternativa naturala pentru parfumarea locuintei voastre: uleiurile esentiale, care au miros placut si, in plus, distrug microbii din aer.


Triclosan

Triclosanul se gaseste in unele sapunuri, produse de curatare antibacteriene, deodorante si paste de dinti. Deoarece studiile efectuate pe animale arata ca provoaca tulburari hormonale si reduce puterea musculara, exista banuiala ca substanta ar avea aceleasi efecte negative la oameni.

Cum va feriti: evitati produsele care au triclosan printre ingrediente.


Toluen

Prezent in lacurile de unghii si vopselele de par, toluenul apare pe etichete si cu numele de benzen, metilbenzol, metilbenzen, fenilmetan, toluol. Cercetarile au aratat ca expunerea la vaporii de toluen in perioada graviditatii poate cauza malformatii la fat. In alte studii, toluenul a fost asociat cu toxicitate la nivelul sistemului imunitar si al celui nervos si este considerat cu potential cancerigen.

Cum va feriti: alegeti produse care nu contin toluen. Daca sunteti insarcinate, mai bine fiti exagerat de prudente si nu folositi deloc oja de unghii si nici vopsea de par chimica!

Aveti grija la inalbitori!

Contin multe substante periculoase, printre care sodiul hipoclorit si hidroxidul de sodiu, care pot irita si arde pielea, ochii si caile respiratorii. Niciodata nu amestecati un inalbitor cu vreun alt produs de curatare (in special amoniac), fiindca exista riscul sa rezulte un gaz ce poate cauza probleme serioase de respiratie. Folositi inalbitori cat mai rar cu putinta si aveti grija sa nu inhalati aburii cand manipulati asemenea produse.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015. Foto: www.sighet247.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa