Condurul-doamnei sau caltunas

 
Condurul-doamnei sau caltunas
Natura i-a daruit nu doar un aspect atragator, ci si remarcabile puteri terapeutice: impiedica inmultirea bacteriilor si a altor germeni, intareste imunitatea, combate inflamatiile.

Condurul-doamnei (sau caltunas) e cultivat in special in scop ornamental, dar si ca planta medicinala si culinara. Din iunie pana in octombrie ii puteti admira delicatele flori galbene, rosii sau portocalii prin mai toate gradinile, in parcuri, dar si in balcoanele iubitorilor de plante. Daca vreti sa o cultivati si voi acasa, din aprilie o puteti planta in sera sau in ghivece, pe pervaz.


Cuprins articol:


Medicament traditional

Condurul-doamnei are virtuti antiinflamatoare, mucolitice si expectorante, fiind recomandata in tratarea unor infectii respiratorii precum bronsitele si racelile (ajuta la fluidificarea si eliminarea secretiilor). Gratie bogatiei in vitamina C, condurul-doamnei contribuie la intarirea sistemului imunitar.

In plus, avand efecte antiseptice si antifungice, favorizeaza vindecarea ranilor si a acneei, iar prin efectul diuretic combate eficient retentia de apa. Cea mai de pret calitate a condurasului este insa actiunea puternica antimicrobiana, care i-a si adus renumele de inlocuitor vegetal al antibioticelor cu spectru larg. Tocmai de aceea este recomandat ca remediu impotriva a tot felul de infectii si inflamatii: amigdalita, otita, cistita etc.


Retete vindecatoare

  • Infuzia se prepara cu doua lingurite de frunze proaspete la 250 ml de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze 15 minute, apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi pentru tratarea infectiilor. Infuzia poate fi folosita si extern, sub forma de comprese, pentru tratarea ranilor, taieturilor, zgarieturilor si a acneei.
  • Va cade parul, iar firele si-au pierdut stralucirea? Iata o lotiune capilara care stimuleaza circulatia la nivelul radacinii firelor, ajutand la revitalizarea podoabei capilare. Peste 200 g de frunze si flori de condurul-doamnei, turnati un litru de alcool. Acoperiti vasul si lasati la macerat doua saptamani, apoi adaugati un litru de apa si filtrati. Lotiunea este gata.
Condiment piperat

Puteti manca si folosi ca mirodenie orice parte externa a plantei: frunzele, florile, pastaile cu seminte. Frunzele si florile sunt usor piperate la gust. Tocate, pot fi adaugate la salate, in crema de branza, sosuri, uleiuri, otet. Ele pot inlocui foarte bine nasturelul. Din semintele mature, prajite usor in cuptor si apoi macinate, obtineti propriul vostru piper.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015. Foto: pixabay.com



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa