Importanta unui program de somn la copii

 
Importanta unui program de somn la copii
Ritmul circadian sau ciclul somn-veghe este reglat de lumina si intuneric si se dezvolta incepand cu patru-sase saptamani dupa nastere. Sunt doua tipuri de somn:
  • Somnul fara miscari oculare rapide (NREM), somnul pasiv sau somnul fara vise. In timpul somnului NREM creste cantitatea de sange transmisa catre muschi, se produce repararea si cresterea tesuturilor, se refac depozitele de energie si sunt secretati hormoni cu rol in crestere si dezvoltare.
  • Somnul cu miscari oculare rapide (REM), somnul activ sau somnul cu vise. In timpul somnului REM se dezvolta circuite neuronale si se sintetizeaza proteine ale sistemului nervos central, contribuind la maturarea cortexului si sistemului oculomotor.
Cuprins articol:


Somnul la 0-3 luni

La nou-nascuti ritmul de somn este neregulat si este influentat de senzatia de foame, satietate, sau de nevoia de a fi schimbat. Nou-nascutii dorm aproximativ 10,5-18 ore pe zi. Durata somnului poate varia de la cateva minute pana la cateva ore.


Somnul la 4-11 luni

Pana la varsta de sase luni scade frecventa alimentatiei nocturne si in cea mai mare parte, sugarii dorm in timpul noptii aproximativ 9-12 ore, iar in timpul zilei pot avea 1-4 episoade de somn cuprinse intre 30 minute si 2 ore, frecventa acestora scazand pana la varsta de un an. Durata de somn este de 14-15 ore pe zi.


Somnul la 1-2 ani

Anteprescolarii au nevoie de 12-14 ore de somn pe zi. Pana la un an si jumatate petrec aproximativ o ora de somn in timpul zilei. La aceasta varsta poate aparea refuzul copiilor de a merge la somn, prin cresterea activitatii motorii, cognitive si sociale.


Somnul la 2-5 ani

Prescolarii dorm 11-13 ore pe zi si cei mai multi dintre ei nu mai au somnul de pranz. Datorita dezvoltarii continue a abilitatilor cognitive si a imaginatiei, ei pot avea cosmaruri si poate aparea somnambulismul.


Somnul la 6-13 ani

Scolarii au nevoie de aproximativ 10-11 ore de somn. La aceasta varsta pot aparea probleme in instalarea somnului, cosmaruri. Problemele legate de somn pot conduce la tulburari de dispozitie emotionala sau tulburari comportamentale precum ADHD si tulburari cognitive insotite de performanta scolara redusa.

Pentru o rutina de somn este important ca ora de trezire si ora de somn sa fie aproximativ aceleasi in fiecare zi, orarul meselor sa fie regulat si sa se evite televizorul inainte de culcare.

Expert: Dr. Simona Vladareanu, medic primar neonatolog; Dr. Cristina Maria Nica, medic specialist neonatolog. Foto: bebster.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa