Urzica moarta (alba si rosie) - folosirea interna si externa pentru boli

 
Lista bolilor ce pot fi tratate cu urzica moarta alba sau rosie. Tratamente interne si externe cu urzica

Urzica moarta (alba sau rosie) este o planta careia ii place mult societatea si de aceea traieste, cel mai adesea, in colonii, prin hatisuri, pe margini de drum, in poieni, dar si in golurile alpine, unde creste pana la 2200 de metri.


Cuprins articol:


Urzica moarta alba

Proprietati medicinale - bogata in mucilagii, saponine si ulei volatil, dar si in vitamina C si potasiu, urzica alba e cunoscuta mai ales pentru grabnicul ajutor pe care-l ofera bolilor femeiesti.






Tratamente interne:
  • Leucoree, metroragii - o lingurita de flori proaspete de urzica alba sau o jumatate de lingurita de pulbere de planta uscata se oparesc cu 250 ml apa. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se beau doua cani de ceai pe zi.
  • Hemoragii - se ia din jumatate in jumatate de ora, cate un capacel de tinctura de urzica alba (se gaseste la plafaruri si farmacii), diluata in putina apa sau ceai.
  • Uter retras - se prepara un sirop din 100 ml tinctura de urzica alba, 50 ml sirop de plante sau fructe la alegere si 25 ml apa. Se ia cate o lingurita, din jumatate in jumatate de ora.
Tratamente externe:
  • Leucoree - se prepara o infuzie din 2-3 linguri flori proaspete oparite cu 250 ml apa. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se fac spalaturi seara, inainte de culcare.
  • Ulceratii pe piele - se aplica pe locurile bolnave comprese inmuiate in infuzia prezentata mai sus.
  • Prostata - se fac bai cat mai calde cu putinta, la sezut.
  • Ulcere varicoase, furuncule, tumori, varice, rani cu puroi - se oparesc 50 g flori de urzica alba cu 1 litru de apa. Se lasa o jumatate de ora in vas cu capac. Se strecoara. Se fac bai locale sau se aplica comprese inmuiate in lichid.

Urzica moarta rosie

Proprietati medicale - sora geamana cu urzica alba, vindeca epilepsia si atenueaza durerile reumatice.






Tratamente:
  • Epilepsie - planta proaspata, intreaga, recoltata imediat dupa ce a inflorit primavara, se spala, se taie marunt si se macereaza in miere. Se iau 2 lingurite pe zi, intre mese.
  • Reumatism - se fierb, intr-un litru de vin, 10 tulpini cu frunze si flori. Se lasa pe foc mic 10 minute. Se strecoara. Se bea cate un pahar de trei ori pe zi.
Bibliografie: AS verde, nr. 127, martie 2015. Foto: www.agropataki.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa