Cat este de sanatos sa avem un caine?

 
Cat este de sanatos sa avem un caine?
Cei mai buni prieteni ai omului sunt si cei mai buni terapeuti. Statisticile medicale arata ca posesorii de caini merg mai rar la medic, sunt mai putin stresati si se bucura de o forma fizica mult mai buna decat oamenii care nu au animale.
  • Creierul. Cainii au un efect anti-stres. Deja dupa 15 minute de joaca si mers cu un caine, hormonii starii de bine - serotonina si dopamina - inregistreaza valori ridicate. In schimb, hormonul stresului, cortizolul, este inlaturat.






    Prof. Johannes Obendaal, de la Universitatea din Pretoria, cel care a descoperit aceste valori, afirma ca si nivelul oxitocinei creste, o substanta care sporeste increderea in sine si stopeaza agresiunile.
  • Alergiile. Copiii mici care cresc intr-o casa unde se afla si un caine au mult mai putine alergii in anii adolescentei, decat ceilalti comilitoni ai lor. Rezultatul se bazeaza pe un studiu realizat in Germania, la Centrul de cercetare a mediului si sanatatii din München. Explicatia: in contact cu cainele, care poarta in blana o multime de microbi, sistemul imunitar al copilului se intareste, facandu-l mai rezistent, pe durata ulterioara a vietii, la alergii. Din pacate, efectul nu apare si cand este vorba de alte animale de casa, precum iepurii si hamsterii.
  • Presiunea sangelui. Cine are hipertensiune arteriala profita in mod deosebit de prezenta unui patruped. Dr. Karen Allen din New York a consultat angajatii unei banci care manifestau accese de hipertensiune in anumite faze de stres. In cazul celor care nu aveau caini, valorile tensiunii sanguine cresteau, in ciuda medicamentelor administrate. In cazul stapanilor de caini, valorile ramaneau stabile.
  • Glicemia. In cazul diabeticilor, cainii pot da alarma cand apare riscul unei crize de glicemie. Se pare ca mirosul lor detecteaza valorile modificate ale zaharului din sange. Asa-numitii caini pentru diabetici le pot salva, in felul acesta, viata stapanilor lor. Expertii banuiesc ca mirosul modificat al transpiratiei produs de caderea nivelului de zahar din sange face cainele atent ca ceva nu este in regula.
  • Greutatea. Cainii ne tin in forma maxima, impunandu-ne un ritm mult mai alert de mers, atunci cand ii scoatem la plimbare. Pe baza acestui fapt, cercetatorii de la Universitatea din Columbia (SUA) au stabilit ca oamenii grasi, daca isi iau un caine, pot slabi intr-o jumatate de an pana la 7 kilograme, mai usor si mai mult decat daca tin o dieta severa.
Bibliografie: AS verde, nr. 85, iulie 2011. Foto: pixabay.com






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa