7 obiceiuri mici care va afecteaza sanatatea

 
7 obiceiuri mici care va afecteaza sanatatea
Va ingrijiti cum se poate de bine, sunteti atenti la ce mancati, va straduiti sa aveti un stil de viata echilibrat. Dar stiti ca unele dintre obiceiurile voastre, aparent inofensive sunt in masura sa va afecteze sanatatea?

Oricine comite mici greseli sau poate avea obiceiuri care-i afecteaza sanatatea. Si asta nu fiindca nu ne-ar pasa de starea organismului, ci pur si simplu pentru ca nu stim ca acestea ne dauneaza. Iata cateva dintre greselile pe care le fac multi dintre noi! Corectati-le!
  • Stati picior peste picior. Pentru multe femei este firesc ca, asezandu-se pe un scaun sa-si incruciseze picioarele. Totusi, acest gest nu este deloc inofensiv. Cand stati astfel, circulatia sangelui din picioare este ingreunata intrucat venele sunt comprimate. In timp, apar varicele. Mai mult, pozitia picior peste picior poate afecta postura si provoca dureri de spate.

    Solutii. Cand stati asezate, tineti picioarele unul langa celalalt, cu talpile lipite de podea. Daca simtiti nevoia sa va schimbati pozitia, nu incrucisati picioarele; mai bine mutati sau inclinati ambele picioare intr-o parte. Ca alternativa, puteti incrucisa picioarele la nivelul gleznelor: o pozitie eleganta si care nu afecteaza circulatia membrelor inferioare.
  • Dormiti pe burta. Este cea mai proasta pozitie pentru coloana vertebrala: vertebrele cervicale stau intr-o pozitie rasucita, care le forteaza, iar coloana este impiedicata sa va mentina curbura naturala fiindca sta prea dreapta. Pe termen lung, dormitul pe burta antreneaza dureri lombare si de gat, dar si de cap.

    Solutii. Respectati alinierea naturala a coloanei vertebrale si dormiti pe spate sau pe o parte. Pana cand veti renunta complet la dormitul pe burta, puneti o perna sub solduri si abdomen care sa degreveze coloana de presiune. Ajutandu-va tot de perne, treptat, va obisnuiti corpul sa doarma pe o parte.
  • Purtati pantaloni stramti. Stiati ca, daca purtati lenjerie intima din fibre sintetice, pantaloni stramti (mulati pe corp) sau orice alta imbracaminte care impiedica circulatia aerului si mentine caldura si umiditatea in zona intima, sunteti expusi infectiei cu ciuperca Candida albicans?

    Solutii. Ca sa preveniti infectiile, purtati doar lenjerie din bumbac si evitati pantalonii mulati (poartati-i ocazional, doar perioade scurte).
  • Alegeti un sutien nepotrivit. Se estimeaza ca opt din zece femei aleg masuri gresite la sutien. Un sutien prost ales, pe langa faptul ca este inconfortabil, poate avea efecte negative asupra posturii. Daca acesta nu sustine bine greutatea sanilor, umerii preiau povara, iar coloana vertebrala va avea de suferit.

    Solutii. Probati intotdeauna sutienul cand il cumparati. Partea centrala a sutienului, in forma de triunghi, trebuie sa fie mulata pe piele. Daca nu este asa, cupa este fie prea mare, fie prea mica. Sutienul nu trebuie nici sa va stranga, nici sa alunece.
  • Nu inlocuiti la timp periuta de dinti. O periuta uzata nu curata dintii asa cum trebuie si nu maseaza eficient gingiile, ba chiar poate dauna smaltului. In plus, cu cat mai mult timp folositi o periuta, cu atat este mai mare riscul ca ea sa devina un cuib de bacterii.

    Solutii. Inlocuiti periuta la fiecare trei luni, iar daca medicul nu v-a recomandat altfel, alegeti una cu peri moi.
  • Sunteti mereu pe tocuri. Sigur ca tocurile va fac sa aratati bine, dar, purtate zi de zi, ele devin un calvar pentru articulatiile picioarelor si pentru coloana vertebrala, pe care o obliga la o pozitie nefireasca. Pantofii cu toc sunt un accesoriu sexy in ocaziile speciale, dar nu trebuie purtati zilnic, mai ales daca au tocuri mai mari de 5 cm.

    Solutii. Evitati pantofii cu toc cui cand stiti ca aveti de mers pe jos sau veti sta mult timp in picioare. Oricand este posibil, optati pentru pantofi cu tocuri medii sau ortopedice.
  • Va carati geanta pe acelasi umar. Purtatul gentii pe acelasi umar ani la rand poate sta la originea durerilor de spate si, incet-incet, poate provoca strambarea coloanei vertebrale.

    Solutii. Nu este la fel de elegant, dar este mult mai sanatos pentru spate sa folositi un rucsac: astfel, greutatea va fi distribuita egal pe ambii umeri. Daca aceasta optiune nu este pentru voi, purtati geanta cand pe un umar, cand pe celalalt si, in masura posibilului, reduceti-i cat mai mult greutatea renuntand sa carati in ea obiectele care nu va sunt indispensabile!
Va recomandam sa cititi si: 28 de adevaruri legate de sanatate

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: mamaplus.md



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa