Pisica: gestatia si nasterea

 
Articol despre gestatia si nasterea la pisici

Gestatia

Pisica este un animal extrem de prolific. Durata gestatiei este de 62-65 zile, cu o medie de 63 de zile. Numarul mediu de pui este de 4, dar nu putine sunt cazurile in care pisica poate da nastere si la 10 pui.

In timpul gestatiei si mai ales in ultima parte a ei, este bine de stiut ca aspectul pisicii, dar si comportamentul acesteia, se modifica. Primul care se modifica este comportamentul alimentar: pisica mananca mai mult, chiar si alimente pe care inainte le refuza. Este indicat ca pe intreaga perioada a gestatiei, hrana sa fie completata cu vitamine si calciu.

Comportamentul pisicii gestante se modifica si el: pisica devine mult mai afectuoasa fata de stapan, a carui companie o cauta insistent, devine mai linistita, cautand locuri retrase din casa, unde isi pe trece mult timp odihnindu-se si unde nu ii place sa fie deranjata de alte pisici. Pe masura ce gestatia avanseaza, corpul femelei sufera si el modificari: abdomenul se mareste in volum, iar mameloanele se umfla si devin mai proeminente.


Nasterea

Iminenta nasterii este anuntata prin cateva modificari importante ale comportamentului femelei. Astfel, cu una, doua zile inainte de fatare, pisica devine nelinistita si incepe sa caute prin casa un loc retras si sigur, ferit privirilor indiscrete. Daca vrem sa nu nasca intr-un dulap sau in sertarul comodei, o putem ajuta pregatindu-i noi un culcus format din prosoape moi, carpe curate, intr-un loc cat mai linistit al casei.

In preajma fatarii, pisica (mai ales cea aflata la prima nastere) devine foarte afectuoasa cu stapanul, miorlaind insistent pentru ca el sa ii fie in preajma la producerea evenimentului.

Un alt semn important al iminentei nasterii este acela ca, inainte cu 24 ore de fatare, temperatura rectala scade cu 1-1,5°C, ajungand la 37-37,5°C.


Puiul de pisica

La nastere, pisoii au 70-120 g si vin pe lume cu pleoapele lipite si canalele auditive inchise. La 10-12 zile, deschid ochii si incep sa auda (in jurul varstei de 14 zile). In primele 2-3 zile, pisica mama nu isi paraseste puii aproape deloc (nici pentru a se hrani sau a-si satisface nevoile fiziologice). Abia dupa a 2-a - a 3-a zi isi va parasi cuibul pentru a se hrani, dar este in permanenta la panda, incordata, pregatita sa atace orice intrus.

Alimentatia puilor este formata in exclusivitate de laptele matern. Puii sug aproape continuu, cu pauze de 2-3 ore, in care dorm.

La varsta de 30 de zile, cu pasi nesiguri, incep sa paraseasca cuibul, pentru a-si insoti mama si a explora vecinatatile cuibului, cu acea curiozitate specifica acestui minunat animal, care este pisica.

Autor: Dr. Ionut Danut Lungu, medic primar veterinar. Foto: blog.petsmag.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa