Plante ornamentale daunatoare pentru oameni si animale

 
Plante ornamentale daunatoare pentru oameni si animale
V-ati gandit vreodata ca durerile de cap sau senzatia de rau care ne sacaie din cand in cand ar putea fi din cauza coltului verde pe care l-am amenajat in camera de zi?

In timp ce unele plante decorative ne imbunatatesc starea de spirit, prin faptul ca absorb compusii organici volatili din aer si il purifica, sporind nivelul de oxigen, exista unele care elibereaza emisii volatile si ne influenteaza starea de spirit si sanatatea.

Dovezi stiintifice

Studiile arata ca, desi plantele ornamentale au capacitatea de a indeparta anumite impuritati din aer, acestea emit o serie de alte gaze daunatoare pentru oameni si animalele de casa. Rezultatele arata ca in cazul unora emisiile sunt mai ridicate in timpul zilei, sub influenta luminii naturale. Iata care sunt plantele ornamentale daunatoare pentru oameni si animale, pe care sa le evitati in spatii inchise:
  • Floarea-lunii (Spathiphyllum wallisii). Cercetarile scot la iveala ca frumoasa planta tropicala originara din padurile Columbiei si Venezuelei, de altfel foarte raspandita la noi, emite in jur de 23 de compusi volatili.
  • Limba-soacrei (Sansevieria trifasciata Prain). Frumoasa si usor de ingrijit, deloc pretentioasa la conditiile de mediu, despre aceasta planta se spune ca este vinovata de nu mai putin de 12 emisii nocive.
  • Ficusul impletit (Ficus benjamina). Elegantul copacel, prezent in multe locuinte cu aer modern, emite circa 13 compusi daunatori. Tineti-l in gradina ca sa va bucurati de el in continuare, mai ales ca este rezistent.
  • Palmierul Areca (Chrysalidocarpus lutescens). Aspectul exotic i-a adus renumele de cel mai indragit palmier de interior. Din pacate, raspandeste 16 vapori daunatori. Atractivul palmier nu mai pare asa de decorativ, nu?
Specialistii spun ca nu doar plantele sunt responsabile pentru eliberarea de vapori toxici, ci si microorganismele ce se dezvolta in sol ca urmare a tratamentelor cu pesticide.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015. Foto: www.drjardim.com.br



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa