Testul Babes-Papanicolau, obligatoriu!

 
Testul Babes-Papanicolau, obligatoriu!
Cum cancerul de col uterin nu prezinta niciun fel de simptome pana in stadiul in care nu prea mai este nimic de facut, este indicat sa va faceti anual un control ginecologic pentru a depista din timp eventualele probleme cu care v-ati putea confrunta.


O analiza salvatoare

Papanicolau mi-a salvat viata, auzim adesea afirmandu-se cu bucurie. Testul, care nu este dureros si nu dureaza mult, consta in recoltarea de celule de la nivelul colului uterin, care urmeaza a fi examinate in laborator in vederea detectarii unor eventuale modificari.






Este o analiza simpla, prin care se obtin informatii despre o banala infectie, cum este candidoza, de exemplu, dar si despre posibilele formatiuni canceroase. Perioada optima pentru prelevarea probei este la doua saptamani dupa ultima menstra.


Cine trebuie sa-l faca?

Fiecare femeie, anual. In cazul in care rezultatul testului este anormal sau la limita, este posibil ca medicul sa recomande un test HPV, ca analiza complementara sau de confirmare. Niciunul nu este dureros si nu dureaza mult. Si, mai ales, v-ar putea salva viata.


Ce releva rezultatele?

- o infectie vaginala;
- leziuni inflamatoare nespecifice declansate de o iritatie a colului uterin sau inflamatii provocate de vaginite netratate;
- displazie de col;
- carcinom;
- prezenta unor celule canceroase.


Colposcopia

In urma testului Papanicolau, este posibil ca medicul ginecolog sa va recomande o colposcopie, modalitatea prin care acesta foloseste o camera speciala pentru a putea examina cu atentie vulva, vaginul si colul uterin. Daca este necesar, pe durata colposcopiei se preleveaza o proba de tesut (biopsie) de pe col sau canalul endocervical pentru a fi analizata la microscop. Toata interventia dureaza doar vreo 15 minute.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: www.stiri.com.ro






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa