Tipuri de conjunctivita la copii

 
Articol despre tipurile de conjunctivita intalnite la copii
Conjunctivita reprezinta inflamatia conjunctivei, o membrana vasculara, semitransparenta, ce acopera sclera (partea alba a ochiului) si suprafata interna a pleoapelor.

Conjunctivitele apar frecvent la copii din cauza sistemului imunitar mai slab al acestora. Infectarea se produce prin contact direct cu obiecte sau maini contaminate, contactul cu secretii de la o persoana infectata prin intermediul tusei sau stranutului sau ca urmare a infectiilor de cai respiratorii superioare.
  • Conjunctivita virala poate insoti virozele respiratorii, prezentand pe langa manifestarile oculare (ochi rosii, hiperlacrimare, edemul pleoapelor, al conjunctivei) si simptomele unei raceli. Se poate constata marirea ganglionilor limfatici preauriculari si a celor de la nivelul gatului. Tratamentul pentru conjunctivitele virale necomplicate este simptomatic cu lubrifianti care reduc inflamatia si coliruri decongestionante.
  • Conjunctivita alergica se manifesta prin: inrosire moderata a ochilor, prurit intens si lacrimare, edem al pleoapelor si este acompaniata de stranut si secretii nazale apoase. Se trateaza local cu antihistaminice. La copiii cunoscuti cu predispozitie alergica tratamentul se poate incepe chiar inainte de aparitia simptomatologiei si continuat timp de mai multe saptamani (pe toata perioada prezentei factorilor alergeni, in special primavara si toamna).
  • Conjunctivita bacteriana se manifesta prin inrosirea ochilor, senzatie de corp strain, arsura si secretie conjunctivala care poate fi apoasa initial, devenind apoi mucopurulenta. Conjunctivitele bacteriene simple se pot remite de la sine fara tratament in 10-14 zile. In cazul in care infectia persista, tratamentul consta in administrarea topica de solutii cu antibiotic dupa igiena locala riguroasa.
  • Conjunctivita cu Chlamydia apare la copiii nascuti de mame cu infectii genitale cu Chlamydia si netratate. Multi copiii cu acest tip de conjunctivita pot dezvolta pneumonie. Se manifesta cu secretie conjunctivala initial seroasa, care devine mucopurulenta si purulenta, hiperemie conjunctivala. Tratamentul este local, cu unguent cu antibiotic.
Conjunctivitele pot fi prevenite prin igiena mainilor si a fetei si prin evitarea folosirii in comun a obiectelor personale. Odata contactata o conjunctivita, copilul va evita sa stea in colectivitate (scoli, gradinite, locuri de joaca etc.) pe perioada cat afectiunea este contagioasa, adica atata timp cat prezinta secretii purulente.

Din cele descrise anterior se constata asemanarea simptomatologiei in unele tipuri de conjunctivite, de aceea este important ca parintii sa duca copilul la medic odata ce observa modificari la nivel ocular si sa evite administrarea tratamentelor fara recomandarea specialistului, evitand astfel prelungirea bolii si aparitia complicatiilor.

Dr. Cleopatra Ionescu - medic specialist oftalmolog Metropolitan Hospital, Bucuresti. Foto: medguru.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa