Dragostea! Intrebari si raspunsuri

 
Dragostea! Intrebari si raspunsuri
Dr. Albert Ellis este un psiholog de reputatie internationala. Cartile lui, dedicate problemelor cuplului - dragoste, gelozie, fidelitate, raspunderi familiale, sex - au devenit bestseller, fiind traduse in toate limbile de circulatie internationala.

Dar cea mai populara in Europa este „Dictionarul femeii inteligente”, tiparita in zece editii, intr-un tiraj de 6 milioane de exemplare. Alcatuita pe baza a zeci de mii de scrisori, poposite de-a lungul anilor pe masa celebrului psihoterapeut, cartea este un veritabil indreptar de viata sentimentala, de mare ajutor mai ales pentru adolescenti.

Uimit de faptul ca problemele generatiei tinere sunt aceleasi in toata lumea, dr. Albert Ellis a alcatuit un chestionar despre dragoste, cu zece intrebari si zece raspunsuri esentiale, care este valabil pentru toate adolescentele de pe pamant.


Cum isi da seama o adolescenta daca este coapta pentru o relatie sexuala cu un barbat?

Un individ este copt sa porneasca o activitate, atunci cand se simte in stare sa preia toate urmarile ei. Nu exista o lege imuabila a succesului. Rezultatul unei actiuni poate fi bun sau rau. Cand in cauza se afla o fata virgina, care vrea sa-si inceapa viata sexuala, ea este apta s-o faca doar atunci cand se afla in deplina cunostinta de cauza ca dintr-o asemenea legatura poate sa iasa si ceva rau.

Exista iubiti care dupa o noapte de dragoste isi iau la revedere prin sarutari, pentru ca dupa ce au iesit afara, pe usa, sa dispara definitiv. Asemenea situatii fac parte dintr-o relatie sexuala si ele trebuie constientizate, inainte de a se intampla.

A fi copt inseamna a avea o imagine obiectiva asupra sexualitatii - nici prea idilica, nici pesimista, astfel ca un esec sa nu devina un dezastru, ci dimpotriva, sa fie acceptat ca normal. Actul sexual nu trebuie absolutizat. El este o experienta ca oricare alta, cu suisuri si coborasuri, pe care trebuie s-o parcurgi constient.


Cati iubiti trebuie sa aiba o fata, inainte de a se casatori? Dupa cate experiente sexuale este in stare sa aleaga barbatul potrivit?

Asta depinde de cat de disponibila sentimental este fata in cauza. Dupa parerea mea, este bine sa existe cateva experiente sexuale inainte de maritis. In niciun caz, nu transformati in sot primul barbat cu care va culcati. Actul sexual nu este o fatalitate. El este drumul care va duce catre un barbat potrivit. Casatoria trebuie sa fie o selectie.


Cum trebuie sa se comporte o fata care este foarte indragostita? Sa reactioneze senzorial si sa se culce cu baiatul (barbatul) care ii place sau sa respecte conventiile impuse de familie si sa astepte cu calm mersul evenimentelor?

Sa-si urmeze intotdeauna convingerile proprii si intuitiile. Altfel, se ajunge la incordare si la countdown in viata de familie de mai tarziu. Chiar si atunci cand mediul exercita o mare presiune asupra ei, sa refuze rolul de „fata ca lumea” si sa faca ceea ce-i dicteaza constiinta si simturile. Fericirea este o problema strict individuala si nu poate fi prescrisa de mediul social.


Fata care are un prieten, dar simte ca nu este omul potrivit pentru ea, sa-l paraseasca sau sa-l pastreze pana cand va gasi ceva mai bun?

Depinde de imprejurari. Intr-un oras mare, cum e New York sau Los Angeles, sansa de a schimba partenerul e mult mai mare decat intr-un orasel de provincie, unde toti ii cunosc pe toti. Important este ca fata in cauza sa nu-si pacaleasca partenerul, ci sa-i marturiseasca deschis care e temperatura sentimentelor ei. Tradarile bruste pot duce la certuri si violente fizice.


E bine ca o fata sa se casatoreasca dupa, sau inainte de a-si fi incheiat formarea profesionala?

In niciun caz o fata nu trebuie sa se marite inainte de a-si fi incheiat studiile (indiferent de gradul lor) si de a fi independenta din punct de vedere profesional. Dependenta materiala creeaza in familie subordonari si modificari de comportament. Independenta profesionala faciliteaza alegerea: in balanta nu mai atarna avantajele materiale ale viitorului sot, ci interiorul sau (felul sau de a fi).


Cand o fata vrea sa se marite, cum isi poate da seama daca a gasit sau nu partenerul ideal?

Eu sfatuiesc toate cuplurile care ma consulta sa traiasca ca sot si sotie cel putin un an inainte de a se casatori. Acesta e drumul cel mai sigur pentru a evita greselile mari in alegerea partenerului. Sigur, bine ar fi ca acest an de proba sa fie parcurs cu aprobarea familiei, ceea ce se intampla, din pacate, extrem de rar, parintii amenintand adesea in asemenea cazuri cu dezmostenirea sau aruncatul afara din casa, pe trotuar.

Daca lucrul acesta devine prea complicat, coabitarea ar trebui sa se produca macar la finalurile de saptamana: numai fata in fata cu realitatea conjugala, cei doi iubiti vor afla ceea ce ii desparte ori ii apropie. E o mare greseala sa te mariti cu un om caruia ii cunosti numai fata de duminica si nu si pe aceea de zi cu zi.


Care este rolul fidelitatii in viata cuplului? Mai exista astazi asa ceva? Pentru a ajunge la o legatura sentimentala puternica, e nevoie sa-i fii celuilalt credincios?

Valoarea fidelitatii e diferita in functie de individ. Exista perechi legate indestructibil de realitatea fidelitatii si unde tradarea provoaca suferinte teribile si rupturi - in acest caz, e normal ca partenerii sa-si fie unul altuia credinciosi.

Dar exista si multi libertini, femei sau barbati care au o legatura esentiala cu un sot sau un prieten, si alte legaturi laterale, create in functie de imprejurari si necesitati. In cazul lor, fidelitatea este egocentrica, castig de cauza au simturile, nu crezul moral.


Exista metode prin care o fata isi poate infrana gelozia?

Exista doua tipuri de gelozie: una creata de situatia profesionala superioara a partenerului si care il impinge pe gelos in umbra, cealalta creata de o imaginatie erotica prea bogata, care transforma toate femeile care vin in contact cu barbatul iubit in rivale. In primul caz, gelozia dispare cu timpul, in cel de al doilea caz, ea se accentueaza prin vreme si devine „un caz”.

Leacul ei este luciditatea. Capacitatea de a-ti pune intr-o zi intrebarea: oare eu nu reprezint nimic, de mi-e teama de toate femeile din preajma lui? Cine-si poate constientiza valoarea si raspunde la intrebare se vindeca pentru totdeauna de gelozie. Reevaluarea de sine e singurul leac.


Cum poate sa actioneze o fata impotriva geloziei iubitului ei?

Raspunsul e acelasi ca la intrebarea de mai sus. Prietenul sufera de un complex de inferioritate. Fata trebuie sa-l ajute sa-si redobandeasca increderea in sine, ajutandu-l sa-si reevalueze virtutile. Sa-l faca sa se intrebe de ce se considera sub nivelul celor de care se simte amenintat.


Cand o fata si-a gasit un prieten sau un sot, e bine sa-si paraseasca modul de viata pe care l-a avut pana atunci, pentru a-l urma pe acela al partenerului, sau nu?

E un nonsens. De ce ar trebui sa renunte? Dimpotriva, cu cat viata ei personala e mai bogata, cu atat devine mai interesanta pentru iubitul ei. In afara unor preocupari comune liber-consimtite, fiecare membru al cuplului are dreptul la viata lui. Intr-o casatorie moderna, traiesc oameni cu pregatire egala si care trebuie sa tina seama unul de libertatile celuilalt. In fond, sunt libertati care le intregesc personalitatea si nu produc niciun rau.

Bibliografie: AS verde, nr. 83, 2011. Foto: www.doxologia.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa