De ce il doare capul pe copil?

 
De ce il doare capul pe copil?
Cefaleea sau durerea de cap este unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medic. De ce il doare capul pe copil? Cauzele pot fi multiple, iar din punct de vedere al duratei, cefaleea este de mai multe tipuri:
  • Cefaleea acuta: episod unic, nu s-a produs anterior; durere simptomatica, diferite grade de intensitate. Exemple: sinuzite, otite, boli oftalmologice, afectiuni dentare, traumatisme craniene, infectii ale sistemului nervos central, intoxicatii etc.
  • Cefaleea acuta recurenta (migrena): crize separate de perioade nedureroase. Se banuieste ca exista o anumita predispozitie familiala. Exista diferiti factori declansatori: stres, alimentatie, somn neregulat, schimbari de vreme.

    Debutul are loc intre 10 si 30 de ani, dar se poate intampla si la patru-cinci ani. Migrena la copil este anuntata de somnolenta, iritabilitate, paloare, ulterior prin durere pulsatila, unilaterala, suficient de puternica, agravandu-se in timpul efortului fizic.

    Copilul poate avea si greturi, varsaturi, intoleranta la lumina sau zgomot. Dureaza intre trei si 72 ore, in absenta tratamentului. Prognosticul este bun atunci cand debutul survine in copilarie.

    Pe langa tratament, parintii pot ajuta cu: program de somn normal, dieta echilibrata, evitarea expunerii la lumina puternica, eliminarea stresului sau psihoterapie, in cazul migrenelor frecvente (minimum trei crize lunar) de lunga durata, este necesar tratament medicamentos, pentru restul sunt suficiente masurile enumerate anterior.
  • Cefaleea cronica progresiva: apare in cazul in care exista tumori, abcese sau hematoame. Principalele simptome sunt greata, varsaturile, tulburarile neurologice si chiar psihice. Se impune consult de specialitate.
  • Cefaleea cronica neprogresiva (cefaleea de tensiune): are cauze emotionale, apare frecvent la adolescente. Durere de cap de intensitate medie care nu se intensifica la efort fizic, insotita de tulburari de conduita, de somn, lipsa de energie etc. In acest caz, importanta este psihoterapia aplicata atat copilului si familiei.
  • Cefaleea mixta: reprezinta asocierea unei cefalee zilnice de intensitate relativ mica cu crize migrenoase. Stresul este principalul factor, iar psihoterapia ajuta mult.
De ce il doare capul pe copil? In concluzie, indiferent de tipul cefaleei, copilul trebuie sa beneficieze de consult medical amanuntit, precum si de intregul suport al familiei, pentru a i se asigura un tratament corect.

Expert: Dr. Ioana Cogeasca, medic specialist medicina de familie. Foto: www.perfecte.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa