Suferinte pe care sa nu le ignori

 
Suferinte pe care sa nu le ignori
Micile semnale pe careti ni le trimite organismul nu trebuie trecute cu vederea. Uneori, chiar daca par lipsite de importanta, indica probleme grave.

Mergem negresit la medic atunci cand ne impinge de la spate o urgenta: durere insuportabila, febra mare, stare de rau care nu se mai termina. Insa niciun simptom aparent banal nu trebuie ignorat!

In loc sa va spuneti ca nu a fost nimic grav, mergeti la medic si explicati-i ce va supara! Astfel, puteti sa depistati si sa tratati din vreme o multime de afectiuni.


Ma simt obosit tot timpul...

Daca va odihniti suficient, dar starea de oboseala va doboara, va impiedica sa duceti la bun sfarsit activitatile de zi cu zi ori va impinge sa faceti tot felul de greseli acasa ori la serviciu, pentru ca pur si simplu nu va mai puteti concentra, cauzele pot fi multe: dereglari hormonale, boli de ficat, chiar ciroza sau leucemie. Cateva analize simple sunt suficiente ca medicul sa prescrie tratamentul necesar.


Urinez foarte des...

Poate fi de vina o usoara infectie urinara sau o problema legata de functionarea prostatei, dar urinarea frecventa (mal des de 5-6 ori pe zi) este unul dintre semnele timpurii ale diabetului. Cand nivelul de glucoza din sange creste, organismul incearca sa elimine excesul prin urina. De aceea, mergeti foarte des la baie si simtiti nevoia sa beti mai multa apa decat in mod normal, pentru a compensa pierderile de lichid.

Oricare ar fi cauza, trebuie pus un diagnostic inainte ca afectiunea sa se agraveze. Printre analizele pe care le va recomanda medicul de familie, se numara sumarul de urina, urocultura si glicemia.


Am piciorul umflat si dureros...

Intregul picior sau numai o portiune din zona gambei sau coapsei este rigida, umflata, dureroasa la atingere, calda si rosiatica? In cel mai rau caz, poate fi vorba de tromboza venoasa profunda - un cheag de sange format in venele profunde la nivelul membrelor inferioare.

Nu este indicat sa masati locul, deoarece cheagul poate migra prin vene pana la plamani, blocand fluxul de sange si provocand chiar moartea. Mergeti de urgenta la medic, mai ales daca suferiti de o tulburare de coagulare a sangelui sau ati stat perioade indelungate asezati, fara sa faceti miscare!


Simt o durere abdominala puternica...

Simtiti o durere brusca si atroce in zona abdomenului, insotita de greata, transpiratii, care nu cedeaza decat dupa zeci de minute? Chiar daca durerea trece, asta nu inseamna ca sunteti in afara oricarui pericol.

Astfel se manifesta calculii biliari, iar daca unul migreaza, poate duce la peritonita. Dureri abdominale severe produce si pancreatita. Consultul medical este obligatoriu in cel mai scurt timp.


Tusesc tot timpul...

Toata lumea tuseste din cand in cand. Uneori ramaneti cu o tuse saptamani la rand in urma unei raceli serioase, alteori tusiti foarte des pentru ca suferiti de o alergie sezoniera. Oricum ar sta lucrurile, tusea care persista peste trei saptamani fara sa fie cauzata de o infectie respiratorie sau de o alergie si care nu se atenueaza trebuie sa va trimita la control.

Mai ales daca sunteti fumatori si suferiti de tuse cronica, nu o treceti cu vederea daca devine mai frecventa sau intensa, pentru ca poate semnala multe probleme, inclusiv cancer pulmonar!


Am vocea ragusita...

Schimbarea vocii poate fi cauzata de o disfunctie hormonala, in special tiroidiana. Daca insa vocea unei persoane devine ragusita, iar acest simptom nu dispare, de vina poate fi o tumoare a laringelui. Aceasta nu este neaparat maligna, dar controlul medical este obligatoriu.


Sunt balonat mai mereu...

Oricine se baloneaza din cand in cand. La femei, acest simptom este mai frecvent in timpul ciclului menstrual, fara ca asta sa insemne ca suferiti de vreo boala. Iar daca se repeta dupa ce consumati anumite alimente, poate fi vorba de sindromul colonului iritabil sau de vreo intoleranta.

Daca insa va simtiti balonati mai mereu, trebuie sa mergeti la gastroenterolog, pentru a exclude existenta unei probleme mai serioase a colonului. Si ginecologul trebuie vizitat in caz de balonare persistenta, intrucat aceasta este una dintre putinele simptome ale cancerului ovarian, alaturi de urinare frecventa si senzatie de preaplin chiar daca nu mancati foarte mult.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015.



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa