Verdeturi sanatoase

 
Verdeturi sanatoase
Aduceti primavara in alimentatia voastra printr-o cura cu verdeturi proaspete si pline de nutrienti, bogate in fibre vegetale si vitamine, minerale, enzime, principii fitoterapice, ajutandu-va in felul acesta organismul sa isi refaca energia pierduta in lunile de iarna.

Stim foarte bine cat de multe ne daruieste natura. Adesea, chiar si cele mai banale plante se dovedesc a fi o sursa reala de sanatate. Tinand o cura cu verdeturi de primavara, ati putea nu doar sa va eliberati organismul de toxine, ci si sa va intariti imunitatea si, drept urmare, sa va tineti la distanta de tot felul de neplaceri. Va prezentam in continuare cateva verdeturi sanatoase.






Leurda, vedeta primaverii...

Popular i se spune si usturoita, intrucat frunzele si tulpinile ei au gust si miros puternic de usturoi. Si s-ar parea ca, din punct de vedere terapeutic, este mai valoroasa decat acesta! Frunzele fragede, tinere se recolteaza in martie-aprilie.

Principalii constituenti: vitaminele A si C, din complexul B, saruri minerale, calciu, fier, magneziu, fosfor, uleiuri eterice, glucide, proteine.


Cura cu leurda...

Dureaza cel putin zece zile, timp in care se consuma zilnic cate o salata de leurda (o mana de frunze proaspete tocate marunt, o lingurita de otet de mere, un varf de cutit de sare si o jumatate de lingurita cu ulei), dimineata, cu o jumatate de ora inaintea micului dejun.

Proprietati terapeutice: curata sangele de substante toxice, intareste sistemul imunitar, reduce hipertensiunea arteriala, intervine in ateroscleroza coronariana, scade nivelul colesterolului, iar prin prevenirea aparitiei trombozelor si tromboflebitei, prin fluidificarea sangelui si dizolvarea placilor de colesterol, reduce considerabil riscul de accidente vasculare. Stimuleaza capacitatea de memorare, combate insomniile, amneziile, ametelile de dimineata, starile depresive, de anxietate si neliniste, dar si tensiunea la nivelul capului. Si, nu in ultimul rand, previne imbatranirea.






Urzica, o comoara vegetala...

Contine peste 20 de vitamine, saruri minerale si enzime benefice.

Proprietati terapeutice: accelereaza, datorita continutului bogat de vitamina K, procesul de coagulare a sangelui, de unde si recomandarea in hemoragii de tot felul, inclusiv menstruatii abundente. Un diuretic excelent, contribuie la dezintoxicarea organismului, previne infectiile urinare si pietrele la rinichi, dar este si un ajutor pretios in caz de anemii, avitaminoze, deficit de minerale. Pe durata curei, consumati-o sub forma de suc proaspat (diluat cu infuzii sau ca atare, in salate) sau fiarta, minimum 300 g zilnic, vreme de cel putin trei saptamani.


Ceapa verde...

Contine vitamina C, potasiu, dar si alicina si quercetina, antioxidanti de exceptie, cu rol important in combaterea stresului oxidativ.

Proprietati terapeutice: tinand o cura de ceapa verde (cel putin doua saptamani, consumati in fiecare zi o salata dimineata si una seara), atenuati considerabil afectiunile renale, scadeti nivelul colesterolului rau din sange, ajutati organismul sa tina glicemia sub control, preveniti bolile cardiovasculare si reduceti riscul de cancerul ovarian si de san.






Spanacul, doctor la indemana...

Este bogat in saruri minerale, vitamine, clorofila, aminoacizi, mucilagii. O cura cu frunze sau suc proaspat de spanac este recomandata mai ales celor cu o sanatate precara sau anemicilor.

Proprietati terapeutice: un excelent intaritor al sistemului imunitar si remineralizant de mare valoare, stimuleaza digestia si curata tubul digestiv, intinereste activitatea creierului, actionand benefic in pierderea memoriei si in deficientele de coordonare motorie, are efecte benefice in caz de anemie, scade nivelul colesterolului, tonifica miocardul si stimuleaza activitatea inimii, creste cantitatea de urina eliminata, stimuleaza secretiile gastrice, pancreatice si biliare, previne infectia gingiilor, favorizeaza eliminarea viermilor intestinali.

Atentie: nu se consuma frunzele de spanac care, in timpul prepararii, isi schimba culoarea din verde proaspat in verde spre galben, intrucat pot fi daunatoare!






Stevia, inamicul grasimii...

Contine vitamine (A, C, E), oligoelemente, mucilagii, aminoacizi, uleiuri, flavonoide, pectine, fibre.

Proprietati terapeutice: consumata in salate, sub forma de suc sau de infuzie, stevia alunga oboseala, normalizeaza nivelul zaharului din sange si micsoreaza pofta de dulciuri si alimente bogate in grasimi, controland astfel apetitul, contribuie la eliminarea toxinelor, faciliteaza asimilarea fierului, prevenind astfel anemia, regleaza presiunea arteriala.


Usturoi verde...

Nu ezitati sa adaugati in salate usturoi verde, care nu contine doar nutrienti valorosi, ci si alicina, o substanta cu un puternic efect antibiotic. Pe langa aceasta, s-a constatat ca este unul dintre cele mai eficiente alimente anticancerigene.






Salata verde...

Este bogata in minerale (iod, magneziu, fosfor, cupru, arsenic, zinc) si vitamine (A, B, C, D, E) care contribuie la cresterea rezistentei organismului la infectii si virusuri.

Proprietati terapeutice: fiind bogata in clorofila, salata verde combate cu succes anemia daca este introdusa in dieta zilnica. Nu este insa singurul beneficiu al unui asemenea obicei. Prin continutul de aminoacizi si mucilagii, consumul de salata normalizeaza digestia si tranzitul intestinal, fiindu-le de un real ajutor in special celor care sufera de constipatie, dar si celor dornici sa slabeasca.

De retinut: rupeti frunzele de salata cu mana ca sa isi pastreze proprietatile, nu le taiati cu cutitul!






50% verde in farfurie

O salata asortata si colorata in mult verde, consumata ca atare sau ca garnitura, poate avea in timp efecte nebanuite! S-a constatat ca majoritatea alimentelor colorate in verde pot fi consumate in orice cantitate, fara a aduce vreun prejudiciu organismului. Luteina si indolii ce se gasesc in vegetalele verzi intaresc dantura, vederea si oasele, scad riscul de boala canceroasa.

Va recomandam sa cititi si: Detoxifierea de primavara

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015. Foto: foodstory.stirileprotv.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa