Alimente care nu se tin in frigider
CARTOFI...
ROSII...
Stiti deja din experienta ca, daca le tineti la frigider, nu doar ca nu se pastreaza intacte, ci se strica mai repede. Puse la rece, rosiile pierd din savoare, iar temperaturile scazute le inmoaie. Cel mai potrivit este sa tineti rosiile afara. Daca vreti sa se coaca mai repede, bagati-le in pungi de hartie, in niciun caz de plastic! Dupa ce s-au copt, rosiile rezista cateva zile, dar ca sa le conservati savoarea si sa aduceti prospetimea verii in mancarurile de iarna, pasati-le si puneti-le in congelator.
AVOCADO...
Avocado face parte din lista alimentelor care nu se tin la frigider. Acest fruct, apreciat datorita bogatiei de acizi grasi esentiali pentru sanatatea sistemului cardiovascular, nu trebuie pus in frigider inainte de a se coace. Avocado este bun de mancat cand coaja este moale la atingere. Abia atunci il puteti pastra la frigider, netaiat, in jur de o saptamana. Nu tineti la rece felii de avocado, fiindca se oxideaza si prind o culoare maronie.
CAFEA...
Daca pana acum stiati despre cafea ca isi pastreaza aroma mai bine cand este tinuta la frigider, aflati ca temperatura scazuta produce condens, iar acesta diminueaza savoarea cafelei (indiferent daca este macinata ori sub forma de boabe). Sunteti mari amatoare a acestei licori energizante? Beneficiati din plin de gustul ei placut daca o depozitati in camara, intr-un recipient foarte bine inchis.
PAINE...
Nici painea nu putea lipsi din lista alimentelor care nu se tin la frigider. Este un obicei si la noi, si in multe gospodarii din diverse colturi ale lumii sa se tina painea la frigider cateva zile ca sa se pastreze proaspata. Lucrurile stau exact pe dos: frigiderul usuca painea rapid. Daca vreti sa mancati o paine proaspata, pastrati-o la temperatura camerei, intr-un loc uscat, nu mai mult de doua zile, iar ce nu consumati pe loc puteti baga la congelator.
CEAPA...
Pastrati-o in saci de rafie, fiindca permit patrunderea aerului. In frigider, ceapa se inmoaie si nu se mai poate folosi. Locul potrivit este in camara, unde este racoare, dar departe de cartofi, fiindca acestia mentin umezeala si ceapa se strica mai repede.
PEPENE...
Chiar si pepenele face parte din lista alimentelor care nu se tin la frigider. Este important sa stiti cateva secrete de pastrare pentru a va bucura din plin de efectul lui revigorant. Se pare ca, daca tineti pepenele verde la frigider, fructul isi pierde din prospetime, dar si din valorosii antioxidanti, fiindca nu sta in conditii prielnice. Potrivit cercetarilor, depozitarea la temperatura camerei ajuta la pastrarea intacta a substantelor nutritive. Dupa ce il taiati, pepenele nu trebuie tinut la frigider mai mult de doua zile. Batranii spun ca pepenii intregi pot fi pastrati perioade lungi daca sunt acoperiti cu var si depozitati intr-o incapere racoroasa.
USTUROI...
Tinut la frigider, isi pierde aroma si fermitatea. La ce este bun usturoiul fara aroma intensa ce da gust oricarui fel de mancare? Tine-l mai degraba in camara, unde rezista pana la doua luni. Daca ati apucat sa luati catei din capatana ori a inceput sa se inmoaie, folositi usturoiul in maximum o saptamana. Pisat, puteti sa il pastrati la frigider numai daca il consumati in cel mai scurt timp.
DOVLECEL...
Precum celelalte legume delicioase si usor digerabile din familia cucurbitaceelor (toate varietatile de dovlecei, castravetii, dovleacul de placinta), dovlecelul are un continut ridicat de apa si se inmoaie ori se deshidrateaza daca este pastrat mai mult de 2-3 zile la frigider. In schimb, are un gust mai bun si rezista mai mult timp daca il depozitati in camara.
MIERE...
Considerata unul dintre cele mai hranitoare alimente, mierea este pretioasa si necesita grija cand vine vorba de conservarea pentru mai mult timp. Vestea buna este ca, datorita compozitiei sale unice, mierea poate fi depozitata perioade indelungate, fara sa isi piarda valabilitatea. Nu este recomandata insa pastrarea la frigider, fiindca ii grabeste cristalizarea. Puneti-o intr-un recipient ceramic ori de sticla (cele metalice favorizeaza umezeala si degradarea oxidativa) foarte bine inchis, pe un raft din camara. Chiar daca uitati de ea, nu isi pierde proprietatile in timp, iar voi va veti bucura multa vreme de acest aliment natural.
ULEI...
Ca este de porumb, de floarea-soarelui ori de masline, uleiul se ingroasa si isi pierde transparenta daca il tineti la frigider. Nu ii plac nici caldura in exces, lumina sau aerul. Locul ideal de depozitare este camara, loc intunecos si cu temperatura constanta. La rece puteti pastra doar uleiurile din nuci, care se folosesc in formula densa la prajituri ori se adauga in lotiunile de corp.
Ce facem cu fructele de sezon?
Din dorinta de a avea tot timpul pe masa fructe care sa potoleasca setea si sa ne alinte papilele gustative, punem la frigider mere, piersici, nectarine, fructe de padure fara sa stim ca temperaturile joase nu doar ca nu le pastreaza integritatea, ci chiar le diminueaza calitatile. Dupa ce se coc, tineti-le intr-un loc aerisit si racoros, ca sa isi conserve vitaminele si aroma.
Din dorinta de a avea tot timpul pe masa fructe care sa potoleasca setea si sa ne alinte papilele gustative, punem la frigider mere, piersici, nectarine, fructe de padure fara sa stim ca temperaturile joase nu doar ca nu le pastreaza integritatea, ci chiar le diminueaza calitatile. Dupa ce se coc, tineti-le intr-un loc aerisit si racoros, ca sa isi conserve vitaminele si aroma.
Bibliografie: Femeia de azi. Foto: www.cefacemimi.ro