Dulcolax – prospect

 
Dulcolax
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect, deoarece el contine informatii importante pentru dumneavoastra. Acest medicament este disponibil fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, este necesar sa utilizati DULCOLAX cu atentie, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

- Trebuie sa va prezentati la medic daca simptomele dumneavoastra se inrautatesc sau nu se imbunatatesc dupa 5 zile.

- Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.


1. CE ESTE DULCOLAX SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA?

DULCOLAX este un laxativ cu actiune locala, care produce stimularea miscarilor peristaltice ale intestinului si diminuarea consistentei fecalelor.

DULCOLAX se utilizeaza:

- La pacienti cu constipatie.

- Pentru pregatirea investigatiilor medicale, inainte si dupa operatii si afectiuni care necesita defecatie/facilitarea evacuarii materiilor fecale.


2. NU UTILIZATI DULCOLAX...

- Daca sunteti alergici (hipersensibili) la bisacodil sau la oricare dintre celelalte componente ale DULCOLAX.

- Daca suferiti de ileus (oprire temporara a miscarilor peristaltice ale intestinului) sau obstructie intestinala.

- Daca suferiti de abdomen acut chirurgical, incluzand apendicita, boli inflamatorii intestinale acute.

- Daca corpul dumneavoastra a pierdut multe lichide.

- Daca aveti dureri abdominale severe asociate cu greata si varsaturi, care pot fi semne ale unei afectiuni severe.

- Daca aveti afectiuni ereditare rare care pot fi incompatibile cu unul dintre excipientii produsului, de intoleranta la unul dintre excipientii produsului.

Aveti grija deosebita cand utilizati DULCOLAX!

Daca dumneavoastra va este necesara administrarea zilnica de laxative sau pe perioade indelungate, atunci trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra pentru a investiga cauza constipatiei, deoarece administrarea excesiva perioade indelungate poate produce un dezechilibru hidroelectrolitic si valori scazute ale potasiului din sange (hipokaliemie).

Daca observati aparitia senzatiei de sete sau scaderea cantitatii de urina, care pot fi semne ale deshidratarii datorate pierderii de lichide si pot fi periculoase pentru varstnici sau pentru pacienti cu probleme renale, trebuie sa opriti administrarea DULCOLAX si sa va contactati medicul.

Pot aparea urme de sange in scaun, dar acestea sunt in general usoare si dispar de la sine. Au fost raportate ameteli si/sau sincope la pacienti tratati cu DULCOLAX. Aceste evenimente pot fi corelate cu constipatia si nu neaparat administrarii de DULCOLAX.

Nu trebuie administrate laxative la copii fara recomandarea medicului.

Utilizarea altor medicamente...

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala si medicamentele pe baza de plante.

Administrarea concomitenta a diureticelor („pastile de apa”) sau a steroizilor poate creste riscul de aparitie a dezechilibrului electrolitic la doze mari de DULCOLAX.

Dezechilibrul electrolitic poate conduce la o sensibilitate crescuta la glicozidele cardiace (o clasa de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace si a batailor neregulate ale inimii, de exemplu digoxina).

Drajeurile au un invelis special si din acesta cauza nu trebuie administrate impreuna cu produse care reduc aciditatea tractului gastrointestinal superior, cum sunt antiacidele sau cu inhibitori ai pompei de protoni.

Utilizarea DULCOLAX cu alimente si bauturi ...

Drajeurile au un invelis special si din acesta cauza nu trebuie administrate impreuna cu produse care reduc aciditatea tractului gastrointestinal superior de exemplu lapte.

Sarcina si alaptarea...

Similar celorlalte medicamente, DULCOLAX trebuie administrat in timpul sarcinii sau alaptarii numai cu recomandarea medicului.

DULCOLAX poate fi utilizat in perioada alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor ...

Nu s-au efectuat studii privind efectele DULCOLAX asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cu toate acestea, din cauza spasmelor abdominale asociate constipatiei, puteti prezenta ameteli sau/si lesin. Daca manifestati spasme abdominale trebuie sa evitati activitati potential periculoase cum sunt conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.

Informatii importante privind unele componente ale DULCOLAX...

Un comprimat gastrorezistent contine 33,2 mg lactoza, rezultand 66,4 mg lactoza pe doza zilnica maxim recomandata pentru tratamentul adultilor si copiilor cu varsta de peste 10 ani. Pentru examinare radiologica aceasta va rezulta in 132,8 mg per doza zilnica maxim recomandata. Pacientii cu rare afectiuni ereditare de intoleranta la galactoza, de exemplu galactozemie, nu trebuie sa ia acest medicament.

Un comprimat contine 23,4 mg sucroza (zaharoza), rezultand in 46,8 mg sucroza (zaharoza) per doza maxima recomandata zilnic pentru tratamentul constipatiei la adulti si copii cu varsta de peste 10 ani. Pentru examinare radiologica aceasta va rezulta in 93,6 mg per doza maxima recomandata zilnic la adulti. Pacientii cu rare afectiuni ereditare de intoleranta la fructoza nu trebuie sa ia acest medicament.


3. CUM SA UTILIZATI DULCOLAX?

Utilizati intotdeauna DULCOLAX exact asa cum scrie in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Pentru tratamentul de scurta durata a constipatiei cu DULCOLAX...

Adulti si copii cu varsta peste 10 ani: 1-2 drajeuri gastrorezistente (5-10 mg bisacodil) pe zi, administrate seara, inainte de culcare.

Copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 10 ani: 1 drajeu gastrorezistent (5 mg bisacodil) pe zi administrat seara, inainte de culcare.

Pentru pregatirea procedurilor diagnostice si preoperator...

Pentru administrarea DULCOLAX in vederea pregatirii pacientului pentru proceduri diagnostice, in tratamentul pre- sau postoperator si in afectiuni care necesita facilitarea evacuarii colonului, DULCOLAX trebuie administrat sub supraveghere medicala.

Adulti si copii cu varsta peste 10 ani...

Pentru evacuarea completa a colonului, doza de DULCOLAX recomandata la adulti este de 2 drajeuri (10 mg) dimineata si 2 drajeuri (10 mg) administrate in seara de dinaintea examinarii, inainte de culcare, urmate de un un supozitor in dimineata examinarii.

Copii cu varsta de 4-10 ani...

La copii cu varsta de 4 ani si peste, se recomanda 1 drajeu gastrorezistent DULCOLAX 5 mg seara si un laxativ de uz pediatric cu actiune imediata (de exemplu un supozitor) in dimineata urmatoare.

Mod de administrare...

Drajeurile trebuie luate seara pentru a avea activitate intestinala in dimineata urmatoare. Acestea trebuie inghitite intregi, cu o cantitate adecvata de lichid (dar nu lapte).

Drajeurile gastrorezistente nu trebuie administrate impreuna cu produse care reduc aciditatea tractului gastrointestinal superior, cum sunt laptele, antiacidele sau inhibitori ai pompei de protoni, pentru a nu dizolva prematur invelisul enteric.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din DULCOLAX...

Daca utilizati mai mult decat trebuie din DULCOLAX, informati-l pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist.

Daca luati doze mari, pot sa apara scaune lichide (diaree), crampe abdominale si pierderi de lichide, de potasiu si de alti electroliti.

Similar altor laxative, supradozajul cronic cu DULCOLAX, poate produce diaree cronica, dureri abdominale, hipokaliemie, hiperaldosteronism secundar si calculi renali.

Afectarea tubilor renali, alcaloza metabolica si slabiciune musculara, secundara hipokaliemiei au fost, de asemenea, descrise asociate abuzului cronic de laxative.

Daca uitati sa utilizati DULCOLAX...

Daca ati uitat sa luati o doza, luati-o cat de repede va amintiti, dar nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca luati doze mari, se pot produce scaune lichide (diaree), crampe abdominale si pierderi de potasiu si de alti electroliti.

Daca incetati sa luati DULCOLAX...

DULCOLAX trebuie luat numai la nevoie si trebuie intrerupt dupa ameliorare.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.


4. REACTII ADVERSE POSIBILE...

Ca toate medicamentele, DULCOLAX poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

- Tulburari ale sistemului imunitar: reactii de hipersensibilitate (rare); inflamarea pielii si a mucoaselor, care pot produce dificultati in respiratie (cu frecventa necunoscuta); reactii anafilactice, alergice, cu progres rapid, care pun viata in pericol (cu frecventa necunoscuta).

- Tulburari metabolice si de nutritie: deshidratare (cu frecventa necunoscuta); ameteli (mai putin frecvente); sincopa (rare).
Ametelile si sincopa pot fi asociate constipatiei (efort de defecatie, durere abdominala) si nu neaparat utilizarii bisacodilului.

- Tulburari gastrointestinale: crampe abdominale (frecvente); dureri abdominale (frecvente); diaree (frecvente); greata (frecvente); disconfort abdominal (mai putin frecvente); varsaturi (mai putin frecvente); scaun cu sange (mai putin frecvente); disconfort la nivelul anusului si al rectului (mai putin frecvente); inflamatia intestinului (cu frecventa necunoscuta).


5. CUM SE PASTREAZA DULCOLAX?

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.

Nu utilizati DULCOLAX dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.


6. INFORMATII SUPLIMENTARE...

Ce contine DULCOLAX?

- Substanta activa este bisacodil. Un drajeu gastrorezistent contine bisacodil 5 mg.

- Celelalte componente sunt: nucleu-lactoza monohidrat, amidon de porumb uscat, amidon solubil, glicerol 85%, stearat de magneziu, strat de drajefiere-stearat de magneziu, sucroza, talc, guma acacia, dioxid de titan (E 171), copolimer acid metacrilic-metacrilat de metil (1:1) (Eudragit L100), copolimer acid metacrilic-metacrilat de metil (1:2) (Eudragit S100), ulei de ricin, macrogol 6000, oxid galben de fer (E 172), ceara alba, ceara Carnauba, shellac.

Cum arata DULCOLAX si continutul ambalajului...

DULCOLAX se prezinta sub forma de drajeuri gastrorezistente rotunde, biconvexe, de culoare galben bej, cu suprafata neteda, lucioasa; nucleu de culoare alba.

Tratamentul supradozajului (urmatoarele informatii sunt destinate numai personalului medical calificat):

Dupa ingerarea formelor orale de DULCOLAX, absorbtia poate fi minimizata sau prevenita prin inducerea vomei sau a lavajului gastric. Pot fi necesare inlocuirea fluidelor si corectarea dezechilibrului electrolitic. Acest aspect este foarte important la pacientii varstnici sau foarte tineri. Poate fi utila administrarea de antispasmodice.


Avertisment!
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical. Cititi pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse!



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa