Alaptarea exclusiva in primele 1000 de zile

 
Alaptarea exclusiva in primele 1000 de zile
Primele 1000 de zile, din momentul conceptiei si pana la varsta de doi ani, reprezinta o fereastra unica de oportunitate, in care nutritia si stilul de viata sanatos influenteaza sanatatea viitorului adult.

CEEA CE FACI SI MANANCI IN PRIMELE 1000 DE ZILE, REPREZINTA CHEIA SANATATII PENTRU INTREAGA VIATA!

Cercetarile ultimilor ani au adus la lumina concluzia ca alimentatia si stilul de viata al mamei in timpul sarcinii, alaptarea, diversificarea si nutritia copilului de varsta mica sunt patru etape importante ce pun bazele sanatatii pe termen lung.

In cadrul primelor 1000 de zile, alaptarea reprezinta o etapa-cheie. Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, alaptarea exclusiva a sugarului trebuie sa inceapa in prima sa zi de viata si sa continue pana la varsta de sase luni.

In plus, laptele matern ar trebui sa ramana parte din alimentatia copilului pana la varsta de doi ani, in completarea hranei solide.


Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la sase luni si, pentru ca acest proces sa se desfasoare in conditii optime, trebuie respectate cateva reguli de aur:

  • Inceperea alaptarii in primele ore dupa nasterea copilului.
  • Alaptarea trebuie facuta in mod exclusiv, adica bebelusul va primi doar lapte matern, fara alte alimente sau lichide, inclusiv apa.
  • Alaptarea se face la cerere, atat de des pe cat o solicita bebelusul, ziua si noaptea.
  • Nu se folosesc biberoane sau suzete.

Minunile alaptarii...

Laptele matern este primul aliment al bebelusului, are rolul de a-i asigura toata energia si nutrientii de care are nevoie in primele sase luni, va continua sa ii asigure pana la jumatate din nutrientii de care are nevoie in a doua parte a primului an si pana la o treime din nutrienti in timpul celui de-al doilea an de viata.

Alaptarea promoveaza dezvoltarea senzoriala si cognitiva, protejeaza copilul impotriva infectiilor si bolilor cronice. Mai mult, alaptarea exclusiva reduce mortalitatea infantila cauzata de boli precum diareea sau pneumonia si ajuta la o recuperare mai usoara in urma problemelor de sanatate.

Alaptarea este importanta pentru sanatatea copilului vostru si pentru ca are rol in dezvoltarea sistemului sau imunitar. Transferul de anticorpi dintre organismul mamei si cel al copilului incepe din pantec si continua pe timpul alaptarii sub forma unei bariere de protectie impotriva infectiilor gastrointestinale si respiratorii.

Laptele matern este usor de digerat si ajuta la maturizarea sistemului digestiv al copilului, excluzandu-se probleme precum diareea sau constipatia, ce afecteaza copiii in proportie de 10%.

Diversificarea trebuie sa se faca dupa varsta de sase luni, deoarece studiile arata ca introducerea alimentatiei complementare mai devreme creste riscul de obezitate infantila.

STATISTICI UNICEF

Potrivit UNICEF (2012), in Romania doar 12.6% din femei isi alapteaza copiii exclusiv, fiind una dintre cele mai mici rate de alaptare din Uniunea Europeana. In mediul urban, numarul femeilor care alapteaza este cu 50% mai mare decat in mediul rural -15,4% in comparatie cu 9,8%. In plus, doar 56% dintre viitoarele mame vorbesc cu medicul de familie in legatura cu beneficiile alaptarii. Copiii alaptati exclusiv au o rata a mortalitatii infantile mai scazuta si se imbolnavesc mai rar.

Alte beneficii...

Alaptarea este un act natural, dar si o abilitate care se invata. Mama care alapteaza are nevoie de suport si consiliere pentru ca alaptarea sa se desfasoare optim. Orice piedica ce poate aparea in perioada alaptarii (reintoarcerea la serviciu sau sanatatea mamei) poate fi depasita printr-o informare corecta.

Din pacate, multe din femeile din Romania considera ca alaptarea este restrictiva, considerand ca nu vor avea voie sa consume multe din alimente. Insa, mamele care alapteaza trebuie sa se hraneasca bine si sa fie relaxate deoarece stresul si lipsa de nutrienti scade cantitatea si calitatea laptelui matern.

Nu trebuie sa neglijam nici beneficiile emotionale pe care le aduce alaptarea, in special in primele luni de viata. Conexiunea fizica din timpul celor noua luni de sarcina continua cu apropierea speciala dintre mama si copil, cu fiecare masa. Este recomandat contactul direct, piele pe piele, in timpul alaptarii pentru ca cel mic sa simta caldura si pulsul mamei, refacand confortul din pantec.

Alaptarea o ajuta pe mama sa treaca mai usor peste primele luni, cand se poate instala depresia postnatala. Astfel, primele 1000 de zile si implicit alaptarea exclusiva in aceasta perioada, pun bazele sanatatii copilului si a viitorului adult. Este prima si cea mai importanta mostenire pe care o putem lasa copiilor nostri: o viata lunga si sanatoasa.

Va invitam sa descoperiti mai multe despre importanta primelor 1000 de zile pe site-ul www.primele1000zile.ro.

Foto: ziarmm.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa