Medicamente administrate copiilor fara recomandarea medicului

 
Medicamente administrate copiilor fara recomandarea medicului
De cele mai multe ori parintii nu inteleg care sunt efectele negative ale medicamentelor administrate copiilor fara recomandarea medicului si cat de mare este riscul aparitiei efectelor adverse. Pretextul pentru care parintii nu merg la medic mereu este experienta anterioara.


Automedicatia la copii...

Cele mai frecvente afectiuni pe care parintii aleg sa le trateze fara a consulta un medic sunt raceala si gripa. Peste 50% dintre parinti administreaza medicamente copiilor fara un consult medical pentru simptome precum: tuse, febra, nas infundat sau dureri in gat.

Din dorinta de a ocroti sistemul imunitar al copiilor, peste 61% dintre parinti administreaza vitamine preventiv copilului fara a lua legatura cu medicul pediatru.


Legatura cu medicul pediatru...

Este necesar ca parintii sa discute cu medicul pediatru despre ce medicamente sa aiba mereu la indemana, in ce conditii sa le administreze celor mici si mai ales cum. Unele clase de medicamente sunt corespunzatoare in functie de varsta si greutate (de exemplu: aspirina nu se administreaza ca antitermic la copil, iar antihistaminicele sunt recomandate doar dupa doi ani, singurul indicat la varsta mica fiind desloratadina (aerius).

Mamele reactioneaza total diferit la orice semn, oricat de mic, pe care il are copilul lor. De cele mai multe ori se ingrijoreaza fara rost si incearca sa gaseasca o clarificare la cea mai apropiata farmacie.

Indicat este insa, mai ales in cazul copiilor mici si mai ales al sugarilor, sa se sfatuiasca cu medicul pediatru, acesta este singurul care poate da diagnosticul sigur si tratamentul adecvat, luand in calcul intregul istoric clinic al copilului.

ATENTIE: Este interzisa administrarea capsulelor sau comprimatelor copiilor mici (pericol de inecare). Alegeti siropurile sau plicurile ce se dizolva in apa!

Antibioticele se administreaza, de obicei, atunci cand febra copilului nu scade in 24h si daca este mai mare de 38 grade C. Multe mamici fac greseala de a le da micutilor prima doza de antibiotic de la o simpla raceala, ceea ce nu este normal. Virozele nu se trateaza cu antibiotice. Acestea sunt folosite excesiv in Romania, chiar si in spitale.

Foto: www.cefacemimi.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa