Beneficiile exercitiilor cardio

 
Beneficiile exercitiilor cardio
Care sunt beneficiile exercitiilor cardio? Veti afla in continuare. Antrenamentele cardio sau aerobice, cum mai sunt denumite, se caracterizeaza, in principal, prin exercitii in care muschii folosesc oxigenul pentru arderea carbohidratilor si a grasimilor, iar pulsul urca la peste 70% din cel maxim.

Determinarea pulsului maxim se face prin scaderea varstei noastre din 220. Asadar, daca aveti 38 ani, se considera ca faceti efort cardio cand pulsul atinge valoarea 220-38=182 batai/minut.

Cresterea efortului trebuie sa se faca treptat, pentru a obtine un antrenament eficient si corect din punct de vedere clinic, lipsit de posibile leziuni ale articulatiilor sau epuizarea resurselor energetice. Pentru incepatori, ideal este sa se inceapa cu zece minute de incalzire la intensitate scazuta, apoi cresc intensitatea si apoi durata, ajungandu-se la 30-40 minute de efort cardio efectiv.

Un antrenament cardio, cu tot ce implica el (cardio, greutati, izometrie, stretching, exercitii complementare) nu trebuie sa depaseasca 60-80 minute, indiferent de nivelul de pregatire fizica. Pentru rezultate optime este recomandat sa faceti trei-patru antrenamente cardio pe saptamana iar pauza de refacere dintre antrenamente sa fie de 24-48 ore.

Beneficiile exercitiilor cardio:
  • cresc rezistenta inimii;
  • intaresc plamanii si capacitatea lor;
  • scad riscul de infarct, diabet zaharat, obezitate sau hipercolesterolemie;
  • stimuleaza metabolismul, accelerand arderile si ajutand la scaderea in greutate;
  • reduc stresul, combat insomnia, ajuta la instalarea unui somn odihnitor.

Atentie!

Alaturi de exercitiile cardio, in programele de antrenament trebuie sa se acorde o foarte mare atentie alimentatiei si perioadei de refacere musculara pentru a evita supraantrenamentul. Hidratarea are un rol determinant in buna functionarea a organismului, accelerand procesul de slabire in timpul antrenamentului, inainte si dupa acesta.

Expert: Elvin Marinescu, antrenor personal One Fitness.



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa