Hirsutismul, o amenintare pentru sanatate?

 
Hirsutismul, o amenintare pentru sanatate?
Hirsutismul reprezinta o pilozitate exagerata, cu distributie de tip masculin, pe parti ale corpului neacoperite in mod normal de par, cum ar fi fata, abdomenul, pieptul etc.

Aceasta afectiune, cu implicatii psiho-emotionale uneori importante, este conditionata uneori genetic, fiind constitutionala si aparand in acest caz, o data cu pubertatea, ca o consecinta al unui nivel ridicat de hormoni androgeni sau al unei sensibilitati exagerate la testosteron al foliculilor pilosi, asa cum este in cazul sindromului ovarelor polichistice.

Hirsutismul aparut dupa pubertate, la o femeie adulta, anterior cu o pilozitate normala, trebuie sa fie un semnal de alarma, deoarece poate reprezenta un semn al unei boli mai grave cum ar fi tumorile de ovar, boala Cushing, acromegalia, tumorile hipofizare, cancerul de glanda suprarenala sau diabetul zaharat.

In cazul unei femei hirsute ar trebui evaluata functia glandei suprarenale, functia si morfologia ovariana (prezenta ovulatiei, tumori de ovar, aspect ecografic de ovar polichistic), nivelul testosteronului seric, functia tiroidiana si nivelul de prolactina.

Daca nu se identifica nicio cauza patologica, atunci hirsutismul poate fi definit ca idiopatic-aspect conditionat genetic si poate fi tratat strict simptomatic (cosmetic). Avand in vedere cauza ce duce la hirsutism, hiperandrogenismul, aceasta afectiune se poate insoti si de alte manifestari cum ar fi acneea, caderea parului, hipertrofierea clitorisului si a masei musculare cu aspect masculin, neregularitati ale ciclului menstrual sau ingrosarea vocii.

Totusi, cele mai frecvente cazuri de hiperpilozitate sunt cea genetica si sindromul ovarului polichistic. Nivelurile ridicate ale insulinei, care apar la femeile cu rezistenta la insulina, cum ar fi obezele sau cele cu sindromul ovarului polichistic, favorizeaza aparitia hirsutismulul.

De asemenea, scaderea in greutate cu diminuarea insulinemiei, este urmata de atenuarea hiperpilozitatii. Mentinerea unei greutati corporale normale la femeile cu sindromul ovarului polichistic poate preveni sau diminua cresterea excesiva a parului de pe suprafata corpului. Daca hirsutismul are o cauza organica, aceasta ar trebui prompt identificata si corect tratata, avand in vedere posibilele patologii pe care le implica.

Tratamentul alopat sistemic al hirsutismului se poate face cu spironolactona, corticosteroizi, blocanti ai receptorilor hormonilor androgeni si antidiabetice. In formele de hirsutism constitutional tratamentul este epilarea definitiva prin electroliza sau SPL fiind tratamentul curativ si ideal.

Tratamentul naturist include un amestec de pulberi de plante cum ar fi naprasnicul, cretisoara, zmeurul si mararul administrate cate doua lingurite de doua-trei ori pe zi. Utile s-au dovedit a fi si branca ursului, tinctura de plop negru, ceaiurile de coada soricelului, urzica si lemnul dulce.

Expert: dr. Livia Manta, medic obstetrica-ginecologie. Foto: www.perfecte.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa