Monodieta, un altfel de post

 
Monodieta, un altfel de post
Daca vreti sa va imbunatatiti starea de sanatate si sa curatati corpul de toxine, iata o metoda simpla si naturala!

Dupa cum spune denumirea ei, monodieta presupune sa consumati un singur aliment o anumita perioada (ideal este ca regimul sa nu dureze mai mult de trei zile).


La ce ajuta monodieta?

Prin eliminarea toxinelor acumulate, curata organismul rapid, dar bland. Desi cea mai buna metoda terapeutica de detoxificare este postul negru (abstinenta de la mancare), el este dificil de pus in practica, nu poate fi urmat de oricine si trebuie tinut sub control medical.

In schimb, monodieta este o alternativa mai blanda si usor de respectat, in spelicial in perioadele de post. Efectele benefice apar imediat: va simtiti mai usori si plini de forta (organismul consuma mai putina energie cu digestia), dormiti foarte bine, va concentrati usor.

Pe langa detoxificare, monodieta ajuta la tratarea unor probleme de sanatate: boli infectioase (bronsita, gripa, raceala), dureri cronice, reumatism, tulburari digestive etc.






Ce alimente consumam?

Fructele, legumele si cerealele sunt alimentele indicate, fiindca ajuta la eliminarea deseurilor fara sa aduca noi toxine in corp. In schimb, carnea nu este recomandata. Iata cateva sugestii:

Primavara, sunt bine-venite toate vegetalele proaspat aparute: papadie, spanac, urzici, salata verde, dovlecei, conopida, telina, capsune.

Branza de vaci este recomandata impotriva tulburarilor digestive.

Merele stimuleaza si descongestioneaza ficatul, strugurii purifica sangele si ajuta la eliminarea grasimilor din tesuturi, fragutele combat guta si reumatismul si contribuie la eliminarea acidului uric, iar ananasul este util in alergii, artrita, hemoroizi.

Fructele de vara (piersici, pepene galben, pepene verde) curata ficatul, vezica biliara, rinichii si plamanii.

Orezul integral curata sangele si detoxifica tesuturile in profunzime. Dupa o cura cu orez, nu mancati fructe crude vreme de 48 de ore, ca sa evitati fermentatiile intestinale.

Morcovul este eficient in reumatism, iar sucul de varza este bun daca aveti ulcer.


Sfaturi practice...

Pe durata curei, puteti manca alimentul pe care l-ati ales in ce cantitate vreti si cat de des doriti, crud sau fiert. De exemplu, daca alegeti morcovii, beti suc la micul dejun, consumati-i cruzi si rasi la pranz si manancati-i fierti la cina.

Daca alegeti merele, consumati suc, compot, fruct crud. Cura trebuie sa dureze maximum trei zile. Nici nu este nevoie de mai mult, pentru ca efectul de dezintoxicare se instaleaza rapid.

Nu puteti sau nu vreti sa urmati cura trei zile consecutiv? Optati pentru alta varianta de monodieta:

- o data la sapte zile, timp de mai multe saptamani;

- la fiecare masa de seara, vreme de o saptamana;

- monodieta alternata - mancati un singur aliment timp de o zi, iar in urmatoarea consumati altul. Exemplu: morcov in prima zi, branza de vaci (daca tineti post, alegeti un aliment de post) a doua zi, orez integral in urmatoarea. Sau chiar toate aceste alimente in aceeasi zi, dar unul singur la fiecare masa. Pentru ca aveti posibilitatea sa variati meniul, puteti urma acest tip de monodieta timp de zece zile, riscul de carente fiind mic.

Pe toata durata monodietei, beti 1,5-2 litri de lichide pe zi (apa, ceai de papadie, rozmarin sau cimbru), ca sa ajutati la eliminarea deseurilor. Daca ati ales monodieta de trei zile, aveti grija ca la final sa reluati progresiv alimentatia obisnuita, fara sa combinati prea multe alimente la primele mese.






Care sunt minusurile monodietei?

Nutritionistii spun ca monodieta este mai degraba un post care poate cauza carente. Antreneaza pierderi de proteine si de apa din organism si favorizeaza anumite probleme intestinale. La toate acestea, se adauga senzatia pregnanta de foame si de plictiseala.

Cat ar trebui sa dureze aceasta dieta ca sa nu aduca niciun risc?

Pentru o buna functionare, organismul are nevoie de proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale si fibre. Niciun aliment nu contine toate substantele nutritive necesare si tocmai de aceea este recomandat sa mancati de toate. Totodata, este una dintre cele mai periculoase diete pe termen lung. Avantajele sale sunt extrem de reduse si puse in umbra de un risc mare de denutritie daca dieta depaseste o saptamana. De aceea, nutritionistii recomanda ca aceasta dieta sa fie urmata 2-3 zile pe saptamana, timp de o luna.

Exista persoane care ar trebui sa nu urmeze acest regim?

Da, bolnavii cronici cu diferite afectiuni precum boli digestive, hepatice, de inima, metabolice (diabet zaharat, obezitate morbida), copiii si varstnicii, femeile gravide.

Dr. Oana Dumitrache - medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, Ponderas.





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa