Oare optimistii traiesc mai mult?

 
Oare optimistii traiesc mai mult?
Ca sa raspundem cu o gluma, nu stim daca neaparat traiesc mai mult, dar sigur traiesc mai fericiti pentru ca stiu in final ca totul va fi bine.

George Bernard Show spunea ca atat optimistul, cat si pesimistul contribuie la societate. Optimistul a inventat avionul, pesimistul a inventat parasuta. Pe de alta parte, este de o mie de ori mai bine sa fii optimist si sa te inseli decat sa fii pesimist si sa ai dreptate, nu-i asa?

De fapt, ce inseamna sa fii optimist? Daca esti optimist nu inseamna ca ignori aspectele negative ale unei situatii, ca vezi numai varianta pozitiva. Dimpotriva! Optimismul este un mod de viata cat se poate de sanatos care te ajuta sa vezi ambele parti ale unei situatii (cele pozitive si cele negative deopotriva), avand incredere in capacitatea proprie de a face fata oricarei variante.

Asadar, indiferent de ce ti se intampla, daca esti optimist stii ca te vei descurca. Optimismul este un soi de realism, cu alegerea de a vedea partea plina a paharului, constient fiind de partea goala.


Ce spun cercetatorii?

Optimistii traiesc mai mult si au o viata mai sanatoasa decat pesimistii, au declarat cercetatorii americani de la Universitatea din Pittsburg, dandu-le pesimistilor un nou motiv de suparare. Studiul a fost realizat pe un esantion de 100.000 de femei cu varste de peste 50 ani, timp de opt ani. S-a demonstrat ca femeile optimiste aveau cu 14% mai mic risc de deces din orice cauza si cu 30% mai putin risc sa moara din cauza unor afectiuni cardiace.

Deci, de ce sunt optimistii mai favorizati de soarta? Iata cateva posibile explicatii: au legaturi sociale mai puternice si relatii mai stranse, doua lucruri care diminueaza stresul (un factor de risc pentru bolile de inima), sunt mai activi, sunt mai hotarati sa urmeze o dieta sanatoasa si sa renunte la fumat.

„Un pesimist vede dificultati in fiecare oportunitate, in timp ce un optimist vede oportunitati in orice dificultate”, spunea Winston Churchill.

O gandire optimista iti da puterea de a face fata tuturor problemelor, te face sa vezi oportunitatea si partea pozitiva din orice situatie, te ajuta sa crezi in oameni, sa le arati bunavointa, sa te deschizi si sa traiesti experiente minunate, te pregateste pentru esec (care nu este neaparat o pierdere, ci o lectie), te face sa crezi ca orice problema poate fi depasita si ca, in fond, viata este minunata, chiar daca nu este usoara. Baza optimismului este increderea in sine. In fata unui esec un optimist nu se inchide in el, ci merge mai departe.

Foto: adevarul.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa