Sfecla rosie – beneficii, preparare

 
Sfecla rosie – beneficii pentru sanatate, mod de preparare
Sfecla rosie este un alt aliment-minune care contribuie la mentinerea unei stari excelente de sanatate. Vedeti care sunt beneficiile ei pentru sanatate si cum sa o preparati!


COMPOZITIA MIRACULOASA A SFECLEI ROSII...

Sfecla rosie are in compozitie numeroase substante nutritive precum: vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu, acid folic si antioxidanti.

Aceasta planta radacinoasa este usor de digerat si este bogata in apa (peste 90%), zaharuri si fibre. Pigmentul care da radacinii culoarea rosu-violaceu si care are o actiune antioxidanta este saponina.

Sfecla este, de asemenea, bogata in substante vegetale care usureaza eliminarea grasimilor; acid glutamic, un aminoacid care stimuleaza activitatea sistemului nervos.






BENEFICIILE CONSUMULUI DE SFECLA ROSIE...

Prin continutul ei bogat in fier si vitamina C, sfecla favorizeaza cresterea nivelului de hemoglobina din sange. Anemia si alte boli grave ale sangelui pot fi ameliorate prin consumul zilnic de sfecla rosie, care contribuie si la intarirea peretilor vasculari.

Sfecla rosie consumata in mod regulat previne si trateaza leucemia, cancerul pulmonar, colon-rectal si cel gastric datorita faptului ca aceasta este bogata in substante antioxidante.

Radacina de sfecla rosie face minuni in cazul cancerului de prostata sau de san, precum si in cancerul testicular. Sucul de sfecla rosie, pe langa beneficiile aduse organismului, este si un aliat redutabil in boli grave, precum cancerul si in ameliorarea efectelor chimioterapiei si radioterapiei.






CUM O PREPARAM?

Sfecla rosie se poate consuma sub diverse forme, fie o puteti stoarce si bea sucul, fie o consumati cruda, sub forma de salata sau fiarta, in supa sau in piureuri, la cuptor.

Salata detoxifianta...

Ingrediente: 1 sfecla rosie coapta, 4 rosii cherry, 1 morcov, frunze de patrunjel, seminte de muguri de pin, ulei de masline, zeama de lamaie, 1 lingura de mustar, sare.

Cum se prepara? Intr-un bol se pun sfecla si morcovul rase pe razatoarea mare, rosiile cherry taiate in sferturi, patrunjelul tocat. Se toarna dressing-ul preparat din zeama de lamaie, mustar, sare si ulei de masline si la sfarsit se presara deasupra seminte de muguri de pin.

Deliciu energizant: suc de sfecla rosie...

Aveti nevoie de o sfecla medie, un mar micut si un morcov mediu. Se adauga si sucul de la jumatate de lamaie pentru a preveni oxidarea ingredientelor. Se spala bine ingredientele, merele se curata de samburi si se pun in blender. Sucul se bea pe stomacul gol, cu o ora inainte de micul dejun, pentru a lasa nutrientilor timp sa fie absorbiti.

STIATI CA...

Daca ati cumparat sfecla cu frunze, nu trebuie sa le aruncati? Ele sunt mai bogate in vitamine si minerale ca radacinile! Pregatiti-le ca pe spanac sau adaugati-le in ciorba sau salata!

Foto: gazetadesud.md





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa