Goji – ce substante benefice contin si cum le consumam?

 
Goji – ce substante benefice contin si cum le consumam?
Fructele Goji au fost descoperite si folosite pentru mentinerea sanatatii si incetinirea procesului de imbatranire in China, Tibet si India. Potrivit celor mai recente studii, Goji este unul dintre cele mai puternice antioxidante.

Fructul Goji, denumit si fructul longevitatii, stiintific Lycium Barbarum este o adevarata comoara din Tibet. Localnicii consuma aceste fructe din plin, motiv pentru care sunt una dintre cele mai sanatoase populatii din lume, speranta de viata in randul tibetanilor fiind de 100 ani.


Ce substante benefice contin fructele de Goji?

Fructul de Goji este o sursa puternica de vitamina C, continand, per unitate, o cantitate de 500 de ori mai mare decat cea continuta de portocale.

Mai mult decat atat, este si o sursa excelenta de vitamina A, continand mai mult caroten decat orice alt produs alimentar cunoscut pana acum. Goji contine 18 aminoacizi (mai mult decat in polen), 21 minerale si 29 de acizi grasi diferiti, fiind si o sursa ideala de proteina.


De ce sa consumam Goji?

Goji intareste sistemul imunitar, este hepatoprotector si are proprietati anti-imbatranire. O ceasca de ceai care contine acest fruct va confera energie si vitalitate, stare de buna dispozitie. Goji este recomandat in stari de anxietate si stres si pentru imbunatatirea memoriei.

O sinteza a efectelor demonstrate stiintific a fost publicata in anul 1992; ea pune in evidenta multiplele roluri benefice ale fructelor Goji asupra organismului uman: au un efect energizant, imbunatatesc acuitatea vizuala prin componentele beta-caroten si zeaxantina, au un puternic efect antiinflamator (recomandate in artrita, psoriazis), anticonstipant, imbunatatesc circulatia sangvina, incetinesc procesul de imbatranire, prin cantitatile mari de antioxidanti continute confera imunitate bacteriana si virala si adaptarea sistemului imunitar, contin componente bogate in glutation, printre cei mai eficace antioxidanti, care ajuta celulele corpului uman sa functioneze optim.


Cum le consumam?

Fructele Goji pot fi consumate sub forma de fructe uscate, fructe proaspete, ingredient in salate, supe, ceai, ingredient in prajituri, ciocolate, inghetate, sucuri de fructe Goji, vin de fructe Goji, lichior de fructe Goji. Inainte cu 30 minute de a lua micul dejun, mancati un pumn de fructe Goji (25 g). Fructele fiind uscate necesita o masticatie lenta, constienta, astfel veti simti savoarea si aroma specifice.


Cum se prepara dulceata de Goji?

Foarte populara in dieta Dukan, iata o reteta pe care o puteti face foarte usor. Aveti nevoie de: 250 g fructe Goji uscate, 7 linguri indulcitor lichid, 1 lingurita de scortisoara, 1 pastaie de vanilie, 300 ml apa, 1 lingurita de gelatina (praf).

Fructele se pun in apa la inmuiat 30 minute, apoi se pun pe foc, se adauga indulcitorul, scortisoara, vanilia si se lasa pe foc 30 minute. La sfarsit se adauga gelatina si se mai fierbe zece minute.

Foto: www.ziarulring.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa