Viata dupa inlaturarea ganglionilor limfatici

 
Viata dupa inlaturarea ganglionilor limfatici
Fie ca vorbim despre lumpectomie (operatie sectoriala/partiala de inlaturare a unei tumori), fie ca vorbim despre mastectomie - ambele cu inlaturarea ganglionilor limfatici din axila, acestea aduc o serie de modificari ale corpului si eventualitatea unei noi probleme: limfedemul.


Ce este limfedemul?

O acumulare anormala a unui lichid bogat in proteine-limfa in interstitiu (tesuturi) din cauza unui defect in sistemul de drenaj limfatic. Defectul intervine cand parte din noduli limfatici sunt inlaturati si circuitul este mult ingreunat. Odata ce limfa se blocheaza in tesuturi, nu prea mai poate sa fie eliminata si se produce blocajul, de-aici problemele grave de motricitate si nu numai. Deci cel mai bun tratament este preventia.


Cum putem evita limfedemul?

Trebuie sa renuntati la ridicarea greutatilor care va fac axila sa se tensioneze sau la ridicarea si mentinerea greutatii pe timp indelungat. In cazul in care va taiati sau va intepati la mana operata, dezinfectati imediat si sigilati locul. Unii specialisti recomanda folosirea betadinei pentru dezinfectare si evitarea alcoolului, care poate irita zona. Aceasta in cazul in care nu sunteti alergici la iod. Este esential sa nu intre microbi, pentru ca limfa nu va mai poate proteja la fel de bine ca inainte. Nu trebuie sa va panicati de la o intepatura mica, dar ideal este sa va protejati.


Cum putem ajuta limfa?

Contractiile musculare sau chiar si gravitatia ajuta la circuitul limfei in natura. Bratele si picioarele au multi muschi de dimensiuni mari care pun limfa in miscare. Insa prin piept, abdomen si pelvis (unde se afla multi ganglioni limfatici) si in jurul organelor singura musculatura disponibila in sensul miscarii lichidului limfatic este diafragma. Ne putem folosi de cateva elemente care pun in miscare limfa pentru a reveni la o viata normala: respiratia (mai ales atunci cand este controlata si se realizeaza din diafragma); drenajul limfatic (masaj) miscarea fizica.


Ce este interzis sau restrictionat?

Iata cateva activitati, unele atat de feminin-banale, pe care nu le veti mai putea face sau le veti face la un nivel minim:
- manichiura - se va face prin folosirea de instrumente sterile si renuntarea la taierea cuticulelor.
- epilat cu ceara fierbinte - stop!
- folosirea lamei de ras pentru axila/mana - stop!
- gradinarit - se va face prin folosirea unor manusi de protectie; ideal ar fi sa reduceti aceasta activitate cat mai mult;
- evitati temperaturile extreme - foarte frig/cald (nu puneti gheata pe mana chiar daca va pare umflata);
- evitati dusurile foarte fierbinti;
- folositi maneca de compresie intotdeauna cand zburati cu avionul sau atunci cand faceti miscari repetitive (ideal este sa evitati sa le faceti). Sunt niste maneci elastice care comprima bratul si ajuta la buna circulatie limfatica. Este important sa alegeti masura voastra;
- nu purtati bijuterii sau haine stranse pe mana;
- nu se fac injectii, luare de sange sau luarea tensiunii pe mana afectata. Pentru toata viata. Este o informatie pe care trebuie sa o cunoasca intreaga familie;
- hidratarea mainii trebuie mentinuta pentru a nu se crapa pielea.

PRIMELE SENZATII DUPA OPERATIE:
  • de gol in axila ca si cand ati purta o minge de tenis supraponderala;
  • senzatia de caldura pe interiorul bratului, intre cot si axila;
  • senzatia de carne lasata, in valuri, in aceeasi zona;
  • senzatia de cicatrice care va tine;
  • blocajul umarului;
  • durere;
  • senzatia ca nu mai simtiti nimic pe interiorul bratului (au fost sectionati niste nervi si va dura pana se vor reface);
  • amortirea degetelor/miscarea lor sacadata. Suficiente motive ca atunci cand sunteti treziti din anestezie sau la o zi-doua dupa, sa va cuprinda panica. Dar, aceasta este o etapa care poate fi remediata, astfel incat calitatea vietii voastre sa nu scada.


Theodora Paslaru, supravietuitor cancer de san. Foto: www.usnews.com



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa