De ce apare incontinenta urinara de efort?

 
De ce apare incontinenta urinara de efort?
Incontinenta urinara este o afectiune des intalnita, astfel ca peste 25% din femeile cu varste cuprinse intre 18 si 80 ani sufera de aceasta conditie. Procentul poate fi chiar mai mare din cauza subdiagnosticarii. Se defineste ca pierderea de urina prin uretra in timpul efortului sau ca urmare imperioasa de a urina care nu poate fi controlata. Astfel, incontinenta poate fi de doua feluri: incontinenta de efort si incontinenta prin imperiozitate.


De ce apare incontinenta urinara de efort?

Cauza incontinentei urinare de efort (IUE) este anatomica si consta in slabirea sistemului de sustinere al uretrei sau in alterarea anatomica a uretrei.


Slabirea structurii pelvice poate avea diferite cauze:
  • sarcina - greutatea din ce in ce mai mare a fatului si a lichidului amniotic supune planseul pelvic la un stres sporit; de asemenea muschii pelvici au rezistenta din ce in ce mai mica, organismul pregatindu-se pentru nastere.
  • nasterea - in cadrul unei nasteri pe cale naturala structurile planseului pelvic sunt suprasolicitate; dupa nastere, ele nu se refac in totalitate.
  • obezitatea - studiile arata ca femeile supraponderale au un risc de doua ori mai mare de a dezvolta incontinenta urinara de efort fata de celelalte.
  • tusea cronica - supune planseul pelvin la cresteri repetate ale presiunii intraabdominale accelerand procesul de slabire a structurilor acestuia.
  • menopauza - odata cu scaderea nivelului de estrogeni dupa instalarea menopauzei apare si slabirea accelerata a fasciilor planseului pelvic. Afectiunea este progresiva, odata declansata, nu se amelioreaza spontan. Important: cand apar primele semne, mergeti la un consult de specialitate.


Cum se pune diagnosticul?

Incontinenta urinara este o afectiune frecventa, totusi majoritatea pacientelor nu amintesc despre aceasta medicului lor, ele ramanand nediagnosticate perioade mari de timp. Facandu-si programarea la un medic specializat in defectele de statica pelvina, pacienta face deja primul pas catre diagnosticul si tratamentul afectiunii de care sufera.

Diagnosticul se realizeaza pe baza unei discutii minutioase cu medicul (anamneza), un examen local specializat pentru disfunctiile vezicii urinare, completate de examinari imagistice (ecografie), examinari urodinamice si de laborator. Medicul va stabili cea mai buna cale terapeutica.


Ce este de facut?

Formele usoare de incontinenta, in special la femei tinere inainte de menopauza, beneficiaza de tratament conservator (gimnastica Kegel, biofeedback etc.). In celelalte cazuri, tratamentul nu poate fi decat chirurgical.

Studiile arata ca cele mai eficiente interventii sunt cele in care se reface sustinerea uretrei prin bandelete din material sintetic ancorate transobturator sau retropubic. Acest tip de operatie are cea mai mare rata de succes (85-90% la 5 ani de la interventie) si cea mai mica rata de recidiva.

Metodele de biofeedback invata pacienta cum sa-si contracte muschii perineului care au rol de sfincter urinar. Ea va izola voluntar muschii din perineu de cei din abdomen.

Foto: www.catenapascupas.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa