Ce stii despre sarcina extrauterina?

 
Ce stii despre sarcina extrauterina?
Sarcina extrauterina sau ectopica apare atunci cand embrionul se implanteaza in alta parte decat in uter.


Ce stii despre sarcina extrauterina?

In mod normal dupa conceptie embrionul migreaza si dupa 6-12 zile se implanteaza la nivelul mucoasei uterine. Mai mult de 95% din sarcinile ectopice sunt sarcini tubare, implantarea avand loc la nivelul trompei. Implantarea poate sa apara si in abdomen, ovar, cervix si, mai nou, la nivelul cicatricii de cezariana.

Principalul factor de risc pentru sarcina extrauterina este afectarea trompelor, fie datorita unor antecedente de sarcina ectopica, fie datorita chirurgiei tubare sau abdominale. Alte cauze sunt anomalii de forma ale trompei, infectiile tubare si cele cu transmitere se#uala, fumatul, defecte de faza luteala, endometrioza, varsta inaintata a mamei etc.


Simptomele sarcinii extrauterine

Multe femei au simptome foarte putine sau chiar deloc, ce adesea le confunda cu simptomele unei sarcini incipiente. Simptomele ce apar cel mai frecvent sunt: amenoreea (lipsa menstruatiei) cu test de sarcina pozitiv, durerea pelvina sau abdominala care se poate asocia cu tulburari gastrointestinale, ameteala sau dureri de cap.

Daca apare ruptura tubara durerea poate fi localizata oriunde in abdomen si este severa. Alt simptom este sangerarea vaginala anormala sau spottingul, de regula de culoare maron/negricioasa, intermitenta sau continua, redusa cantitativ care poate fi confundata cu menstra.


Diagnosticul sarcinii extrauterine

Diagnosticul sarcinii ectopice se face de catre medicul obstetrician cu ajutorul ecografiei transvaginale si dozarii in dinamica a βHCG-ului. Atunci cand valoarea βHCG-ului este peste 1500 UI si sarcina nu se vizualizeaza in uter apare suspiciunea de sarcina ectopica. Sarcina extrauterina pune in pericol viata gravidei de aceea diagnosticul precoce inainte de ruptura tubara scade mortalitatea materna si face posibila alegerea manierei terapeutice!


Tratamentul chirurgical

Consta intr-o interventie laparoscopica sau chirurgicala clasica pentru indepartarea sarcinii ectopice. Clasic consta in rezectia trompei. Dupa tratament pacientele cu Rh negativ trebuie vaccinate in primele 72 ore!


Interventii nonchirurgicale

Tratamentul medicamentos sau cel endovascular prin embolizare sunt optiuni pentru pacientele asimptomatice, la care varsta sarcinii este mica si fac posibila recuperarea capacitatii reproductive. Persistenta sarcinii sau ruptura sunt considerate esecuri ale terapiei conservatoare si impun tratamentului chirurgical.

Expert: dr. Erna Stoian, medic specialist obstetrica-ginecologie. Foto: adevarul.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa