Varicele: factori favorizanti de dezvoltare, simptome si tratament

 
Varicele: factori favorizanti de dezvoltare, simptome si tratament
Viata fara varice ar fi cu mult mai frumoasa avand in vedere ca acestea sunt inestetice si vin cu simptome absolut neplacute. Boala varicoasa, potrivit studiilor de specialitate, complica stilul de viata a peste 60% dintre femeile din Romania si a aproximativ 30% din populatia tarii.

Specialistii definesc varicele ca fiind „dilatatii patologice si permanente ale venelor ce apartin sistemului venos superficial”. De cele mai multe ori boala varicoasa se manifesta la nivelul membrelor inferioare.

Cauza care duce la aparitia varicelor consta in insuficienta venoasa. La modul general, primele manifestari ale bolii varicoase sunt semnalate inca de la varste fragede.

Femeile incep sa se confrunte cu aceasta boala, de regula dupa varsta de 30 de ani. De altfel, studii in domeniu demonstreaza ca in comparatie cu barbatii femeile sunt de 4 ori mai mult predispuse acestei boli.

Sa stai departe de boala varicoasa presupune sa adopti un stil de viata ordonat si sa privesti cu interes catre propria sanatate. Aparitia varicelor ar trebui sa fie privita ca un semnal de alarma, deoarece netratate acestea pot duce la complicatii foarte grave.


Factorii favorizanti ai aparitiei varicelor...

Dintre factorii favorizanti ai aparitiei varicelor, fara indoiala, jobul poate fi inclus intre primele locuri deoarece un serviciu care presupune statul prelungit in picioare poate duce la aparitia bolii.

Un alt factor ce poate declansa boala este efortul muscular intens desfasurat pe o lunga perioada de timp. Caldura si umiditatea in exces pot duce, de asemenea, la aparitia varicelor.

Sa ai kilograme in exces, presupune ca acestea sa apese asupra membrelor inferioare fapt ce duce la aparitia unor tulburari neuroendocrine si metabolice, practic la adancirea leziunilor peretelui venos.

Dintre femeile care dezvolta aceasta boala un procent insemnat il reprezinta cel al femeilor insarcinate deoarece la acestea creste presiunea intraabdominala.

Nu in ultimul rand, dintre factorii favorizanti se identifica cei genetici cu o prezenta in peste 80% dintre cazuri. Asadar, evitandu-se suprasolicitarea gambelor, sedentarismul, constipatia cronica si alti factori pe care i-am amintit anterior se poate evita aparitia varicelor.


Simptomele bolii varicoase...

In general aparitia varicelor este insotita de o senzatie de disconfort si greutate la nivelul membrelor inferioare. In faza incipienta persoana afectata poate avea si senzatii de arsura la nivelul picioarelor. Nu in ultimul rand, picioarele se umfla si zonele afectate devin dureroase.


Tratamentul varicelor...

Sa previi varicele este ideal, insa atunci cand apar trebuie sa se faca tot posibilul pentru a fi tratate si indepartate. Metodele de tratament pentru varice includ: scleroterapia venectazii, scleroterapie ghidata ecografic, flebectomii simple, stripping inversant, chirurgia cu laser endovenos sau chirurgia cu radio frecventa. In functie de gravitatea bolii varicoase un specialist va indruma pacientii catre alegerea celei mai bune solutii.

Totusi, daca vrei sa citesti mai multe informatii despre tratamentul varicelor, am gasit acest site, unde poti afla informatii complete despre tot ce tine de varice.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa