Complicatii in cazul copiilor obezi

 
Articol despre obezitatea la copii
Obezitatea este reprezentata de cresterea greutatii corporale peste limitele admise pentru varsta si inaltime. Obezitatea, desi poate avea si cauze genetice, de cele mai multe ori este determinata de obiceiurile alimentare ale familiei.


Cauzele obezitatii

Copiii obezi sunt cei care consuma prea multe dulciuri, sucuri indulcite cu zahar, primesc recompense sub forma dulciurilor, consuma produse de patiserie sau consuma produse de tip fast food bogate in grasimi (de exemplu: pizza, hamburger, snacks-uri), grasimi animale: unt, smantana sau mezeluri.

O alta cauza pentru obezitate este ca primesc portii prea mari de mancare din partea parintilor, acestia fiind prea protectori cu cei mici, nu fac suficienta miscare, stau mult timp in fata televizorului, nu dorm suficient.


Complicatii in cazul copiilor obezi

Pe langa aspectul fizic neplacut care determina frustrare, depresie, sentimente de inferioritate, apar si o serie de complicatii respiratorii (respiratie dificila, apnee in somn).

Nici problemele cardiovasculare nu sunt o raritate in randul copiilor care au probleme de greutate - hipertensiunea arteriala sau ateroscleroza - acestea fiind procese care incep inca din copilarie. De asemenea, pot aparea complicatii la nivelul aparatului locomotor, dureri la nivelul articulatiilor, picior plat, afectiuni la nivelul coloanei vertebrale, genunchi in X.


Cum le prevenim?

Pentru a preveni aceste afectiuni trebuie sa avem grija ca micutii nostri sa respecte orarul meselor, trei mese principale si doua gustari, nu este nevoie de rontaieli intre mese, copiii trebuie sa bea apa plata si nu sucuri indulcite cu zahar, trebuie sa-i educam si sa-i incurajam sa ia in fiecare zi micul dejun, sa-l serveasca cu placere, fiind cea mai importanta masa a zilei. In plus, obiceiurile adultilor se formeaza de multe ori de mici copii.

Este important sa doarma la pranz, cat inca ii permite programul de scoala, sa faca miscare in aer liber, sa limiteze numarul orelor petrecute in fata televizorului sau calculatorului.

Un truc pe cat de mic pe atat de util pentru a determina copilul sa faca miscare este ca parintele sa faca impreuna cu el. Puteti opta pentru orice: fotbal, mers cu bicicleta, cu rolele, inot, tenis, lucrurile facute impreuna vor fi cu mult mai placute.

25% din copii de opt ani sunt obezi sau supraponderali potrivit unui studiu realizat de Ministerul Sanatatii in cadrul unui proiect coordonat de OMS.

Expert: dr. Simona Pecec, medic specialist pediatrie. Foto: baby.unica.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa