De ce sa donam sange?

 
De ce sa donam sange?
De ce sa donam sange? Pentru ca este un gest uman, pentru ca puteti ajuta oameni aflati in suferinta, pentru ca faceti parte dintre cei norocosi si sanatosi. Pentru ca puteti.

Pentru a putea dona sange trebuie sa indepliniti anumite conditii de sanatate. Daca sangele vostru nu este perfect sanatos nu are rost sa o faceti. Asadar iata ce conditii trebuie sa indepliniti in calitate de donatori:

  • sa aveti varsta intre 18-60 ani;
  • sa aveti greutate peste 50 kg;
  • pulsul sa fie regulat (60-100 batai/minut);
  • tensiune arteriala sistolica sa aiba valori intre 100 si 180 mmHg;
  • sa nu fi suferit interventii chirurgicale in ultimele sase luni;
  • femeile sa nu fie insarcinate, lauze sau in perioada menstruala;
  • sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii;
  • sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni (hipertensiune, boli de inima, afectiuni renale, boli psihice sau hepatice);
  • sa nu fi avut urmatoarele boli: hepatita, TBC, sifilis, epilepsie si alte boli neurologice si psihice, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie forte, cancer.

Cum se face recoltarea?

Daca veti dona la Centrul de transfuzie sanguina Bucuresti, trebuie sa parcurgeti mai multi pasi. In primul rand va trebui sa va deplasati la centrul de donare. Acolo va veti identifica (cu actul de identitate) si veti completa si semna un chestionar de autoexcludere.

Se introduc datele in baza de date si se elibereaza foaia de lucru si carnetul donatorului. Veti fi repartizati la un cabinet de consultatii. Aici veti fi evaluati, vi se va masura greutatea si temperatura, vi se va face un examen clinic predonare (determinare Hb, glicemie, grup sanguin Rh).

Daca sunteti considerati valizi, veti fi directionati catre recoltare. Vi se va colecta o cantitate de sange de 450 ml in circa opt-zece minute. Trusa utilizata pentru donare este sterila si de unica folosinta. Parcurgerea intregii proceduri dureaza aproximativ o ora.


Ce se recomanda dupa donarea de sange?

Stati linistiti in sala de asteptare 15-30 minute. In urmatoarele 12 ore evitati efortul fizic intens, conducerea autovehiculelor, consumul de alcool si fumatul. Beti multe lichide iar dieta trebuie sa fie bogata in proteine animale (oua, carne).

UNDE SE POATE DONA SANGE?

La sediul CTSMB (Centrul de transfuzie sanguina Bucuresti - www.ctsbucuresti.ro; str. Constantin Caracas nr. 2, sect. 1, Bucuresti), la centrele mobile de donare organizate in Bucuresti (la institutii, intreprinderi, campusuri universitare), la Centrul Mobil de Donare de Sange. Pentru punctele de donare din tara, accesati site-ul http://doneazasange.ro/ unde-pot-dona-sange/ si vedeti care este cel mai apropiat centru pentru voi.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa