Cauzele leucoreei

 
Cauzele leucoreei
Pentru determinarea cauzelor care provoaca o scurgere vaginocervicala, de culoare galbena sau galben-verzuie si abundenta, este necesar un examen local.

Acesta debuteaza cu inspectia vulvei si a regiunii perineale (in pozitie ginecologica); se cerceteaza meatul urinar si se comprima portiunea anterioara a uretrei, glandele Skene si Bartholin, recoltandu-se frotiuri (eventual si culturi), daca se iveste o scurgere din aceste locuri.

Se introduce dupa aceea in vagin speculul steril si nelubrifiat, pentru a observa vaginul si colul uterin si a recolta materialul pentru examen microscopic.

Colposcopia este deosebit de pretioasa pentru lamurirea cauzelor unei leucorei, atat cu examenul simplu, cat mai ales dupa testele cu acid acetic si lugol.


Cauzele leucoreei

  • In tricomoniaza, leucoreea este de culoare galben-verzuie, uneori usor sanguinolenta, dar spumoasa, aerata, cu miros caracteristic de varza murata; ea se insoteste de iritatie vulvara si prurit. Confirmarea diagnosticului o aduce punerea in evidenta a flagelatului, fie in stare vitala la examenul in imersie, fie pe lama colorata (Gram, Giemsa).
  • Vaginita cu Candida provoaca o leucoree abundenta, grunjoasa, de consistenta si aspectul iaurtului. Simptomul subiectiv major este pruritul. Miceliile de Candida pot fi puse in evidenta pe frotiurile colorate cu Gram.
  • Cervicovaginita gonococica produce o leucoree abundenta si cremoasa, de culoare verzuie, care se insoteste de prurit. Examenul microscopic confirma prezenta gonococului.
  • Vulvovaginita diabetica este uneori semnul cardinal care sugereaza diabetul. Ea consta intr-o iritare a vulvei, datorita glicozuriei si infestarii secundare cu Candida; aceasta este edematiata, prezinta o hiperemie difuza, cu leucoree abundenta sub forma de depozite albe si cu prurit.
  • Vulvovaginita cu Haemophilus vaginalis fiind de cele mai multe ori superficiala prezinta peretii vaginal si cervical cvasinormali; leucoreea este subtire, omogena, de culoare alba-cenusie si fetida. Recoltata pe lama pune in evidenta celulele voluminoase (clue cells) acoperite cu haemophilus.
  • Cervicovaginita senila este o inflamatie a vaginului si colului de natura nespecifica, ce se intalneste in cursul climacteriului tardiv, dupa castrare sau dupa aplicatii roentgenterapice locale. Aceasta leucoree este moderata, subtire, mucopurulenta, uneori fetida si se asociaza cu mici hemoragii si prurit.
  • Cancerul genital da o leucoree rozata, fetida, cu aspect de „spalatura de carne”.
  • Mai sunt de luat in considerare: leucoreea care se instaleaza dupa interventii chirurgicale de tipul histerectomiei totale si care se datoreste tesutului de granulatie de la nivelul bontului vaginal, precum si cervicovaginitele nespecifice (flora banala: coli, streptococi, stafilococi) caracterizat prin hiperemia vulvovaginocervicala, lipsita insa de prurit.
Foto: www.infuziedesanatate.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa