Ceaiuri pentru gastrite hiperacide, cronice, dureroase

 
Ceaiuri pentru gastrite hiperacide, cronice, dureroase
Inflamatia mucoasei stomacului, evoluand acut sau cronic.

Gastrita acuta este urmarea unui exces alimentar, mai ales a excesului de alcool, sau survine dupa inghitirea accidentala sau voluntara de substante toxice. Se intalneste si in cursul bolilor infectioase.

Gastrita cronica este urmarea gastritei acute sau se instaleaza progresiv la cei care abuzeaza de alcool, alimente iritante si fierbinti sau la cei care mananca repede si la ore neregulate. Este insotita de hipertrofia mucoasei gastrice si hiperaciditate, putand evolua spre atrofia acestei mucoase si lipsa de aciditate a sucului gastric.

Exista si gastrita alergica, datorita sensibilitatii mucoasei gastrice la anumite substante. Se trateaza prin regim igienic si dietetic (mese la ore regulate, fara graba, cu evitarea alimentelor iritante) si administrarea de pansamente gastrice si neutralizante.


Cuprins articol:


Ceaiuri pentru gastrite hiperacide incipiente

  • Salcam (flori). Infuzie din doua lingurite de flori la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se beau doua cani pe zi, intre mese. Calmeaza senzatia de arsuri (pirozis), fiind folosit si ca ceai alimentar.
  • Zmeur (frunze). Infuzie din o lingurita de flori la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi. Contribuie la micsorarea aciditatii.

Ceaiuri pentru gastrite evoluate

  • Tataneasa (radacina). Decoct din una-doua lingurite de radacini, taiate fin, la o cana de apa; se lasa sa fiarba zece minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi. Are o actiune cicatrizanta si calmanta deosebit de eficienta, datorita continutului de alantoina.
  • Plamanarica (frunze). Infuzie din o lingura de frunze la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi. Datorita continutului de alantoina, este cicatrizant, stimuleaza tesuturile sanatoase.
  • Sunatoare (toata planta). Infuzie din una-doua lingurite de plante maruntite la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute, acoperita. Se strecoara si se beau doua cani de ceai pe zi.

    Ulei din 20 g planta umectata cu 20 ml alcool; dupa 12 ore se adauga 200 ml untdelemn si se tine doua ore la bain-marie, agitandu-se. Se lasa doua-trei zile si se filtreaza. Se pastreaza la intuneric si racoare. Se ia cate o lingurita intre mese.
  • Lemn-dulce (radacina). Macerat la rece din o lingurita de radacini maruntite la doua cani de apa; se lasa sa stea 12 ore. Se strecoara si se bea o cana pe zi. Are proprietati antiinflamatorii, antiulceroase, cicatrizante.
  • Coada-calului (planta intreaga, fara radacina). Decoct din o lingurita plante maruntite la o cana de apa; se fierbe zece minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi. Contribuie la neutralizarea aciditatii crescute.
  • Galbenele (flori): cicatrizanta; musetel (flori), coada-soricelului (flori): antiseptice, calmante, carminative; valeriana (radacina), menta (frunze), papadie (planta intreaga): antiseptice, antispastice. Infuzie din una-doua lingurite de amestec la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute, acoperita. Se strecoara si se beau doua cani pe zi.
  • Galbenele (flori), coada-soricelului (flori): calmante, antiseptice; sunatoare (toata planta): cicatrizanta, calmanta, stomahica; troscot (toata planta): antidiareic; tintaura (toata planta): stomahica; fenicul (fructe), coriandru (fructe): carminative. Infuzie din una-doua lingurite de amestec la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute, acoperita. Se strecoara si se beau doua cani pe zi, intre mese.

Ceaiuri pentru gastrite cronice incipiente

  • Salcam (flori). Infuzie din una-doua lingurite de flori la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute, acoperita. Se strecoara si se beau doua cani pe zi, intre mese.
  • Zmeur (frunze). Infuzie din o lingura de frunze la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
  • Tataneasa (radacini). Infuzie din una-doua linguri de radacini maruntite la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute, acoperit. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
  • Sunatoare (toata planta). Infuzie din una-doua lingurite de plante maruntite la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute, acoperit. Se strecoara si se bea o jumatate de cana de ceai, intre mese.

Ceaiuri pentru gastrite cronice cu spasme

  • Busuioc (toata planta). Infuzie din 20 g de plante maruntite la un litru de apa clocotinda; se lasa sa traga 15 minute. Se strecoara si se bea cate o cana de ceai, dupa mese.
  • Maghiran (flori si frunze). Infuzie din 30 g de flori si frunze maruntite la un litru de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se bea cate o cana de ceai, intre mese.

Ceaiuri pentru gastrite dureroase

  • Menta (frunze). Decoct din o lingurita de frunze la o cana de apa, se fierbe zece minute si se lasa sa se racoreasca. Se strecoara si se beau trei cani de ceai pe zi.
  • Tei (flori). Decoct din 15-30 g de flori la un litru de apa; se lasa sa fiarba zece minute, acoperit. Se strecoara si se beau doua-patru cani pe zi.
  • Melisa (varful florilor). Decoct din o lingurita de varfuri de flori la o cana de apa; se fierbe zece minute. Se strecoara si se beau trei cani de ceai pe zi.
  • Salcam (flori): neutralizant; tataneasa (radacina): cicatrizanta; coada-calului (toata planta): neutralizanta; valeriana (radacina): antispastica; mataciune (frunze): antispastica, antiseptica, carminativa, stomahica. Infuzie din o lingura de amestec la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
  • Siminoc (flori): 2 g; valeriana (radacina): 5 g; gentiana (radacina): 5 g; obligeana (radacina): 10 g; tintaura (planta intreaga): 10 g; chimen (seminte): 10 g; anason (seminte): 10 g; fenicul (seminte): 10 g; musetel (flori): 10 g; menta (frunze): 15 g; coada-soricelului (flori): 20 g. Se fierb doua lingurite de amestec, cu doua cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se bea cate o cana de ceai cald, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.
Foto: www.divahair.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa