Cum invingem raceala?

 
Cum invingem raceala?

Cuprins articol:


De ce racim?

1. In primul rand, trebuie sa stim ca racim pentru ca intram in contact cu anumiti agenti patogeni. Racelile obisnuite sunt cauzate de nu mai putin de 200 de virusuri, dintre care cele mai frecvente sunt rinovirusurile (30-50%), coronavirusurile (10-15%), adenovirusurile, virusul parainfluentei umane, virusul sincitial.

Virusurile patrund in organism pe cale respiratorie direct prin contaminarea cu secretii de la o persoana bolnava (tuse, stranut) sau indirect, prin intermediul obiectelor contaminate. Unele virusuri pot rezista in mediul exterior chiar 2-3 ore. Sansele de contaminare cresc in spatiile inchise, neaerisite, cu aglomeratie si aer uscat.

2. In al doilea rand, trebuie sa stim ca suntem afectati atunci cand imunitatea este scazuta. Chiar daca virusurile sunt larg raspandite, nu toti racim la fel de des sau la fel de grav.


Care sunt factorii care determina scaderea imunitatii?

Varsta influenteaza direct imunitatea, copiii si batranii fiind cei care, datorita unui sistem imunitar mai slab, racesc cel mai frecvent. Daca adultii racesc in medie de 3 ori pe an, copiii racesc de 2-3 ori mai des, cei din colectivitate ajungand chiar la 7-10 infectii respiratorii pe an.

Alimentatia dezechilibrata, cu aport crescut de grasimi, dulciuri, fainoase, alimente procesate, conservanti si alti aditivi determina o proasta functionare a sistemului imunitar.

Poluarea din mediul inconjurator, precum si fumatul activ sau pasiv slabesc sistemul imunitar.

Abuzul de medicamente are un impact negativ asupra sanatatii in general, inclusiv a imunitatii. Astfel, antibioticele distrug flora intestinala, care joaca un rol major in buna functionare a sistemului imunitar.

Stresul, oboseala, sedentarismul, depresia, pesimismul sunt factori ce afecteaza negativ imunitatea. Stresul cronic determina un nivel crescut de cortisol (denumit si hormonul stresului) in organism, ce duce, in timp, la slabirea imunitatii.

Anotimpul rece este corelat cu o imunitate mai scazuta. Studiile recente au demonstrat ca sistemul imunitar este conditionat genetic sa functioneze mai eficient vara.


Sfaturi pentru intarirea imunitatii si combaterea racelii

Consumati zilnic cat mai multe fructe si legume proaspete, ca atare sau sub forma de suc.

→ Citricele, merele, kiwi, mango, rosiile, broccoli, patrunjelul, ardeiul gras, spanacul, conopida sunt bogate in vitamina C, unul dintre cei mai importanti antioxidanti de care avem nevoie pentru un sistem imunitar puternic.

→ Morcovii, dovleacul, spanacul si cartofii dulci contin cantitati mari de beta-caroten, precursor de vitamina A, ce ajuta la buna functionare a sistemului imun.

→ Salata, fasolea verde, mazarea, spanacul sunt bogate in vitamina C, vitamina E si acid folic.

→ Conopida, varza, broccoli, varza de Bruxell stimuleaza productia de glutation, unul dintre cei mai puternici antioxidanti ai organismului, cu rol in cresterea imunitatii.

→ Ceapa si usturoiul contin alicina, cu rol antiviral, antibacterian si expectorant.

→ Ghimbirul stimuleaza circulatia, contine antioxidanti si substante antibacteriene si antivirale, dar are si rol in combaterea inflamatiei.


Acordati atentie sporita alimentatiei!

→ Tot pentru reducerea inflamatiei si stimularea imunitatii se recomanda pestele gras, bogat in omega 3, precum somonul, sardina, macroul si heringul.

→ Cerealele integrale, precum si semintele germinate (indeosebi germenii de grau) sunt alimente bogate in vitaminele B, seleniu si zinc, indispensabile pentru buna functionare a sistemului imunitar.

→ Iaurtul si kefirul contin probiotice din speciile Lactobacillus si Bifidobacterium ce ajuta la echilibrarea florei intestinale si la intarirea imunitatii.

→ Ciupercile, inclusiv cele obisnuite, din genul Champignon, au rol antibacterian, antiviral si cresc imunitatea prin continutul de antioxidanti, seleniu, vitamina B6, niacina si vitamina D.

→ Migdalele contin vitaminele B, vitamina E si seleniu, au rol antioxidant, combat stresul si cresc imunitatea, iar nucile au un continut bogat de omega 3.

→ Mierea de albine are efect demulcent asupra mucoaselor inflamate si combate durerea de gat, dar are si rol antibacterian, expectorant si de crestere a imunitatii.

→ Scortisoara este o sursa importanta de antioxidanti si are efect antibacterian, antiviral si imunostimulator.


Cum ne tratam daca am racit?

→ Tratamentul recomandat este cel simptomatic, ce consta in administrarea de antiinflamatoare, antitermice, antitusive, decongestionante.

Nu folositi antibiotice fara recomandarea medicului!

→ Retineti ca raceala este cauzata de virusuri, asupra carora antibioticele nu au niciun efect. Administrarea antibioticelor este utila doar in caz de suprainfectare bacteriana, diagnosticul fiind pus doar de medic.

→ Utilizarea antibioticelor in exces afecteaza sanatatea intregului organism prin dezechilibrul florei bacteriene, scaderea imunitatii, afectarea ficatului, a rinichilor, predispunerea la infectii fungice, dezvoltarea rezistentei bacteriilor la antibiotice etc.

→ Produsele fitoterapeutice sunt utile atat pentru cresterea imunitatii, cat si pentru combaterea simptomelor, iar unele plante au efect antiviral si antibacterian.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa